Video pardalt: 2500 inimest mahutav kruiisilaev seilab eestlasi evakueerima 65 reisijaga (6)

Copy

Eile õhtul kella üheksa paiku väljus Riia sadamast Saksamaa poole riigi tellitud kruiisilaev Romantika.

Kuigi valitsus on kehtestanud kruiisilaevadele reisikeelu, startis eile õhtul Riia sadamast 2500 reisijat mahutav Romantika. See on välisministeeriumi poolt broneeritud Tallinki kruiisilaev, mis seilab üpris tühjalt Saksmaale Sassnitzi, et aidata Kesk-Euroopasse lõksu jäänud inimesed koju. 

Loe siit, milline on olukord Poola ja Saksamaa piiril: «Justkui veetaks kolonnis vange või pidalitõbiseid»

Peaasjalikult saadeti parvlaev järele eestlastele, kelle jaoks maismaad pidi kodumaale jõudmine on muutunud võimatuks – koroonaviiruse tõttu piirid sulgenud Poola ei lase neid üle piiri. Nende seas on matkajaid, rekajuhte ja teisi sõidukiga inimesi, kes mitu päeva on üritanud piiri ületada. Euroopasse lõksu jäänud inimesed saavad Poolast mööda viiva laeva pardale Saksamaa väikelinnast Sassnitz.

Kruiisilaeva Romantika kapten Peeter Allast ärkas teadmisega, et parvlaev Romantika seisab kolmapäeval kurvalt sadamas. Ootamatult sai ta aga telefonikõne: tema meeskonnal tuleb minna lõksu jäänud eestlasi koju tooma. «See on vastutusrikas ülesanne,» ütles ta eile õhtul, mõnikümmend minutit enne väljumist. 

Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse. 
Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Riia sadamast veidi enne kella üheksat Saksamaa poole startinud alusel oli kokku 65 reisijat. Nad ei tulnud Romantika peale pidutsema. Nemad üritavad jõuda sinna, kust praegu suur hulk eestlasi koju üritab pääseda – Saksamaale. 

Umbes kolmandik neist on Eestist, Lätist või Leedust kodumaale reisivad sakslased, teised Euroopasse kaupa vedavad veokijuhid ja kolmandate reisipõhjused on hoopis iselaadi. Näiteks prantslane Mario üritas pääseda Venemaale, et pruudiga abielluda, kuid nüüd tuleb tal ette võtta 23 tunnine reis Saksamaale. Miks Mariol koroonaviiruse tõttu pulmad pidamata jäid, vaata artikli päises olevast videost.

Ministeerium ja Tallink töötavad ka selle nimel, et Romantika jääks kaupa vedama Ventspilsi-Sassnitzi-Ventspilsi liinil ka evakuatsioonireisi järel.
Ministeerium ja Tallink töötavad ka selle nimel, et Romantika jääks kaupa vedama Ventspilsi-Sassnitzi-Ventspilsi liinil ka evakuatsioonireisi järel. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Eesti rekajuht Guido reisib laevaga Sassnitzi, kuna tööülesanne on viia kaup Hollandisse. Leedu-Poola piiril valitseb tema sõnul paras kaos ja seetõttu tegi tema ülemus täna plaanid ümber ja saatis ta Riiast väljuva Romantika peale. «Purke vean, Saksamaalt sõidan Hollandisse. Kuidas tagasi saan, ei tea,» ütles ta.

Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse. Veokijuhid vasakult Ago ja Guido.
Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse. Veokijuhid vasakult Ago ja Guido. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Teine eesti raskeveokijuht Ago plaanib pärast tööülesande täitmist tagasi kodumaale jõuda Soome kaudu. «Saksa-Soome laeva peale ja sealt Eestisse,» ütles ta.

Kruiisilaeval on vaikne, ringi liiguvad üksikud rekajuhid ja kaitsemaske kandev teenindav laevameeskond.

Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse.
Parvlaev Romantika väljasõit Riia sadamast Saksamaale Sassnitzi sadamasse. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Saksamaale Sassnitzi peaks Romantika jõudma kolmapäeva õhtul kella kaheksa paiku ning oodata on pardale umbes 300 eestlast, lätlast ja leedulast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles