Soe salat on nagu praad. Kolm kuuma retsepti

Britt Rosen
Copy
Toitumisterapeut Külli Holsting: "Mida rohkem on salatitaldrikul värve, seda parem."
Toitumisterapeut Külli Holsting: "Mida rohkem on salatitaldrikul värve, seda parem." Foto: Mihkel Maripuu

Nutikalt kokku pandud soe ja vitamiiniküllane salat sobib suurepäraselt asendama tavapärast lõunat või õhtusööki. Pannikuum praekartul, vürtsikilu, hapukurk ja rohkelt rohelist on mõnusalt eestilik komplekt, pakub toitumisterapeut Külli Holsting ühe näitena välja.

Soe salat ei tähenda sugugi, et see peab olema läbinisti kuum. Piisab, kui lisada rohke värske ja rohelisega salatipõhjale kuuma praekartulit, juurvilja ja/või (kana)liha, kui sellest saab tüüpilisele kartul-kaste-liha-lõunale toekas ja täisväärtuslik asendus, selgitab toitumisterapeut Külli Holsting.

Praegu, kui ümberringi möllavad viirused, on vitamiinivärske toidulaual organismi turgutaja ja tugevdajana iseäranis asjakohane. Mõeldes veel ajutisele kodusele eluviisile, lisab ta juurde säästliku «kapisalati» idee. Igaüks võib selle oma maitse, võimaluste ja köögikapi sisu järgi kokku segada. «Olge loominguline ja katsetage. Mida värvikirjum see tuleb, seda parem,» soovitab ta. Tõstke salativaagnale valik sellest, mis kapis käepärast – võite jõuda üllatavate ja uute maitsvate kooslusteni. Salatit ei pea segama, kastme võib eraldi juurde serveerida, et igaüks saaks seda endale parajas koguses taldrikusse mõõta.

Nagu menüüs üldse, võiks ka salatites tarvitada vähem suhkrut ja nisujahusaadusi, sest mõlemad nõrgestavad inimese immuunsust. Põhiline aga on, et ükskõik milline lõunasalat oleks üles ehitatud tasakaalustatud taldrikureegli alusel, märgib Holsting.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles