Sven Sakkov: maailm pärast Wuhani viirust (16)

Sven Sakkov
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor
Copy
Sven Sakkov.
Sven Sakkov. Foto: Andres Teiss

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor Sven Sakkov pakub välja seitse stsenaariumi, kuhu koroonaviirusega seonduv kriis rahvusvahelise korra viia võib.

​Esmalt tuleb muidugi endale tunnistada, et liiga vara on hinnanguid anda ja ennustusi teha. On vaks vahet, kas praegune üleilmne kriis kestab kuus nädalat või kuus kuud. Riskides jääda tulevikus tagantjärele tarkade turmtule alla, võtan ma ennustamise siiski ette.

Hiina Rahvavabariik

Peakirja sai nimme kirjutatud «Wuhani viirus», sest see artikkel räägib riikide suhtlemisest. Kui olukord on normaliseerunud, jagub riikidel tähelepanu ka sellele, kuidas seesuguseid pandeemiaid tulevikus vältida.

Meenub see, et Hiina kommunistliku režiimi esmane reaktsioon uuele viirusele oli eitus ja arstide-vilepuhujate karistamine. Nõnda kaotati terve väärtuslik kuu ja mõni nädal veel otsagi. Demokraatlikus ühiskonnas poleks see võimalik. Vaba ühiskond, demokraatlik opositsioon, vaba ajakirjandus ja iseseisev kohtuvõim oleksid seletamatu kopsupõletikupuhangu ja arstide hoiatused päevavalgele toonud. Taas tuleb tõdeda, et demokraatia puudumine on tappev.

Kui Hiina Rahvavabariigi (HRV) valitsus oli lõpuks silmaklapid eest võtnud, tehti kangelaslikke jõupingutusi viiruse leviku tõkestamisel. Seda tuleb tunnustada. Lisades, et seda poleks ehk vaja olnud, kui sõna oleks vaba olnud.

Kriisid toovad esile nii inimeste kui valitsuste tõelise palge.

Kui olukord lõpuks rahuneb, meenub ka see, et tõenäolisim uue inimestele nakkava viiruse inkubaator oli eksootiliste elusloomade turg Wuhanis. Selgub, et kommunistlik režiim suudab küll oma murelikke arste represseerida, rahva tervishoiu eest aga seista ei suuda. SARSist ei õpitud. Nüüd siis ehk õpitakse.

Kriisid toovad esile nii inimeste kui ka valitsuste tõelise palge. Praegu on silma jäänud HRV välisministeeriumi pressiesindaja, kes on hakanud veeretama vandenõuteooriat, mille järgi tõi viiruse Wuhani USA sõjavägi. Tule taevas appi! Hiina ametiisikud ründavad kõiki neid, kes julgevad meelde tuletada, et see ühiskondi laastav viirus on pärit Hiinast. Nende arvates on obligatoorne kasutada sõna «koroonaviirus». Neid, kes julgevad kasutada väljendit «Hiina koroonaviirus» või «Wuhani viirus», süüdistatakse rassismis. Õnneks on läänes sõnavabadus. Ja viirusel pole rassi.

Samuti oleme näinud HRV ähvardusi, et USA jäetakse poliitilistel põhjustel ravimitest ilma. Selle tulemuseks on mõistagi Ühendriikide meelekindluse tugevnemine – ravimite tootmine tuleb tagasi USA pinnale tuua, sest Hiina on ebausaldusväärne tarnija.

See toobki meid ühe tõenäolise muutuseni Wuhani viiruse tagajärjena: pikad just-in-time-tarneahelad muutuvad lühemaks ning riigid või riikide ühendused, nagu Euroopa Liit (EL), astuvad otsustavaid samme selleks, et kindlustada elutähtsate teenuste ja kaupade kättesaadavus kriisiolukorras. Palju tootmist tuuakse tagasi koju, sest selgub, et üleilmsed tarneahelad alati ei tööta, kas siis objektiivsetel põhjustel või Hiina Kommunistliku Partei suva tõttu. Seetõttu aga väheneb HRV roll maailma töökojana. Seda võib nimetada ka maailma tööstuse deglobaliseerumiseks.

Esimene ennustus on seega järgmine: HRV tõus maailma areeni esiritta saab Wuhani viirusest ja sellele reageerimisest tugeva tagasilöögi.

Rahvusriik ja riikide ühendused

Rahvusriikide surmast on kirjutatud kilomeetrite viisi dissertatsioone ja arvamusartikleid. Mida me näeme praegu? Euroopa Komisjon on varjus. ELi elanike vabast liikumisest on järel vaid riismed, Schengeni sees pannakse piire kinni. Oma kodanikke aitab koju ikka seesama rahvusriik. Eriolukordi kehtestab rahvusriik. Riigid võistlevad vajalike arstimite ja meditsiinivahendite kättesaadavuse pärast.

Valijatele saab selgeks, kui olulised on rahvuslikud firmad, nagu Tallink või Nordica, kes lõksu jäänud eestlasi koju toovad. Riikidele saab selgeks, et nii mõneski kriitilises valdkonnas ei saa turule või teistele riikidele loota. See viib riigi rolli suurenemiseni majanduses.

Valijatele saab selgeks, kui olulised on rahvuslikud firmad nagu Tallink või Nordica, kes lõksu jäänud eestlasi koju toovad.

On võimalik, et Euroopa Komisjon teeb kulisside taga ebainimlikke jõupingutusi, välja need aga eriti ei paista. Kui see kõik mööda saab, on riigid tugevamad kui enne, riikidevahelised ja -ülesed moodustised aga nõrgemad. Riikide sassiläinud suhteid tuleb veel pikalt lahti harutada. Selle ajani, kui neist lahtiharutatud suhetest taas uut lõime saab kududa, läheb veel aastaid.

Siit kokku koorub ennustus number kaks: ELi sees toimub riikide tugevnemine ELi arvel.

Euroopa Liidu ühtsus

Itaallastele on jäänud mulje, et EL ja liikmesriigid on nad hüljanud. Siinkohal polegi nii väga tähtis, kas see süüdistus on õigustatud või mitte. Oluline on see, et itaallased nõnda arvavad. Arvatavasti tugevneb Itaalias ELi-vastane avalik arvamus. See aga annab löögi ELi ühtsusele. Olukorda kasutab osavalt ära Hiina, kes oma abisaadetistega üksikutele liikmesriikidele Euroopa mannetust veelgi rohkem rõhutab.

Riigid tugevnevad, EL omakorda aga käriseb. Mis uuest eelarveraamistikust saab, on praegu väga keeruline ennustada. Kindlasti eelarvemaht pigem kahaneb, kui kasvab. Praegu on Wuhani viirusest kõige tugevamalt räsitud olnud Itaalia, aga pole võimatu, et nädala pärast on selleks näiteks Hispaania. Kui ka seal ELi ja liikmesriikide solidaarsust tunda pole, siis on ELiga lood halvad.

Ennustus number kolm: ELis tekivad rasked sisemised lõhed.

Ameerika Ühendriigid

Viirus võib rahvusvahelisi suhteid mõjutada ka riikide sisepoliitika kaudu.

Võtame või Ameerika Ühendriigid. Selle artikli kirjutamise ajal on karta, et USA tegevus viiruse ohjeldamisel on jäänud hiljaks ja surve tervishoiusüsteemile saab olema massiivne. President Trump, kes kuni viimase ajani viirusepaanikat demokraatide ja valemeedia üles puhutud mulliks pidas, määras sellega võitlemise etteotsa asepresident Mike Pence’i. Pole võimatu, et USAs kordub Itaalia stsenaarium. Kui siis näpuga näitamiseks läheb, näitab Trump Pence’i peale. Pole olnud ühtegi positiivset asja, mida Trump enda arvele pole kirjutanud, pole olnud negatiivset nähet, mida ta kellegi teise kraesse kirjutanud poleks. Võimalik seega, et Trump näeb selles kriisis võimalust minna valimistele uue asepresidendikandidaadiga. Pakun, et selleks on Nikki Hailey, endine USA suursaadik ÜRO juures.

Kui aga Trump veel neljaks aastaks tagasi valitakse, siis ei jää meie harjumuspärasest rahvusvaheliste suhete süsteemist 2025. aasta jaanuariks enam palju järele.

Kas sellest värskendusest piisab valimiste võitmiseks, on iseasi. Avalike arvamuse uuringute järgi on Trumpi toetus olnud väike, ent kuni aktsiaturud olid tõusuteel, olid ta võimalused tagasivalitud saada head. Nüüd on küsimus selles, kui suur tervishoiukatastroof Ühendriike ees ootab ning millal algab aktsiaurgudel taas tõus ja kas see algab Trumpi jaoks piisavalt vara. Kui aga Trump veel neljaks aastaks tagasi valitakse, siis ei jää meie harjumuspärasest rahvusvaheliste suhete süsteemist 2025. aasta jaanuariks enam palju järele. Kui valituks osutub Joe Biden, siis on turbulentsi vähem. Ebolaepideemia ajal oli USA roll selle surmaviiruse ohjeldamisel keskne. Viimase kahe põlvkonna jooksul on USA olnud vaba maailma vaieldamatu liider. Praeguse üleilmse pandeemia ajal ei paista seda kuskilt. Vaikus, tegevusetus ja «America First».

Ennustus number neli: USA juhtroll maailmas väheneb veelgi.

USA-Euroopa suhted

Euroopa riigijuhte häiris see, et USA pani oma piirid Schengeni riikidele lukku neid ette hoiatamata.

Ajakirjanduses on ilmunud artikleid sellest, kuidas USA on püüdnud üles osta Saksa farmaatsiafirmat, et ameeriklased võimalikust ravist või vaktsiinist esimesena leevendust saaksid. «America First!» See katse küll blokeeriti, ent usaldust ja sõprust sellest ei võrsu. Kriis paneb proovile sõprussuhted nii inimeste kui ka riikide vahel. Valge Maja senised sammud Atlandi-ülest usaldust just suurendanud pole.

Ennustus number viis: USA ja Euroopa suhted pingestuvad. Kui novembrikuiste valimiste järel jätkab Trump, siis veel neljaks aastaks. Kui valituks osutub Biden, siis annab see võimaluse Atlandi-üleseks reset’iks.

Samal ajal kui maailm viirusega maadleb, tsementeerib Vladimir Putin end elu lõpuni Venemaa tsaariks. Üleilmse viirusepuhanguga ühte aega sattus ka Saudi Araabia ja Venemaa sõda naftahinna pärast. Venemaa loodab USA kildagaasitootjaid pankrotti ajada ja sellega Ühendriigid naftat eksportivate riikide seast välja tõrjuda. Viirustekkeline majandussurutis lükkab nafta hinda veelgi allapoole. Kuigi nafta erakordselt madal hind võib Ameerika kildagaasitootjad tõesti pankrotti ajada, mõjutab see Venemaa ja Saudi Araabia majandust ometigi tunduvalt rohkem. Kildagaasi tootmise taasalustamiseks vajalikud investeeringud on väikesed, küll USA taas pildil on, kui nafta hind tõusule pöörab.

Samal ajal kui maailm viirusega maadleb, tsementeerib Vladimir Putin end elu lõpuni Venemaa tsaariks.

Selles, et president Putin oma konstitutsioonilised tantsusammud edukalt lõpule viib, pole kahtlust. Avalike kogunemist keelamine sobib talle ju suurepäraselt. Küsimus on selles, kes naftasõjas peale jääb ja milline saab nafta hind olema aasta või viie pärast. Ning kas president Putin võtab järgmiste ametiaegade lõpuni aastal 2036 ette veel sõjalisi avantüüre.

Ennustus number kuus: nafta hind jääb aastateks madalaks ning seetõttu Venemaa majandus vinduma. Venemaa jätkab lääneriikide jäetud võimaluste kasutamist Lähis-Idas ja Aafrikas, kuid midagi suuremat majandussurutise ja madala naftahinna tõttu ette ei võta.

Its the economy stupid!

Lõppeks põhineb kõik majandusel. Praeguseks on selge, et Euroopas tuleb majanduslangus. Kui sügav see olema saab ja kui kaua kestab, seda ei oska mina ennustada. Me ei tea ju ka praegu, kui kaua kestab pandeemia, millal taastub normaalne elukorraldus. Kas meid ootab ees 2008.–2010. aasta masu või midagi hullemat?

Ennustus number seitse ei olegi ennustus, vaid soovitus: lugege majandusekspertide arvamusi.

Lõpuks üks positiivne stsenaarium. Oletame, et teadlaste rahvusvahelise koostöö tulemusena leitakse Wuhani viiruse vastu ravi või saadakse kiiresti valmis vaktsiin. Ning rahvusvahelise koostööna toimub kas siis ravimi või vaktsiini tootmine ja levitamine. Siis võiks nii mõnegi siin artiklis avaldatud ennustuse tagasi kerida.

Unistamine pole ka katku ajal keelatud.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles