Kuhjunud kirstud eurooplasi koduseinte vahele ei hirmuta

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Bergamo surnuaiatöötaja kandmas kätel lilli ja näo ees maski. Euroopa riikidest on kõige rohkem surmajuhtumeid olnud just Itaalias. 
Bergamo surnuaiatöötaja kandmas kätel lilli ja näo ees maski. Euroopa riikidest on kõige rohkem surmajuhtumeid olnud just Itaalias. Foto: Flavio Lo Scalzo/REUTERS/Scanpix
  • Euroopa viiruse epitsentris Itaalias on puudu kirstudest ja matusekorraldajatest
  • Itaalia ja Prantsusmaa trahvisid tuhandeid liikumiskeelu eirajaid.
  • Sitsiilias võib nakatunult poes käinud meest oodata 12 aastat vangistust.
  • Saksamaal korraldatakse salajasi koroonapidusid.

Kuigi pealtnäha on kogu Euroopas jäänud varem elust pulbitsenud paigad inimtühjaks ja rõhuvat vaikust katkestavad vaid järjekordse koroonaviiruse ohvri viimsele teele saatmisest märku andvad kirikukellad, tahavad võimud näha tänavatel veel vähem inimesi.

Euroopa koroonaviiruse epitsentriks olevas Itaalia Bergamo provintsis suri eelmisel nädalal 330 inimest, mida on 14 korda rohkem kui mullu samal ajal, mil mulda tuli sängitada vaid 23 inimest. Kui veel tänavu veebruaris eraldas ajaleht L’Eco di Bergamo surmakuulutustele poolteist lehekülge, siis nüüd haaravad järelehüüded enda alla kümme lehekülge.

Kirikupõrandad on tihedalt täis matmist ootavaid kirste, kodus surnud võivad sarkade nappuse tõttu päevadeks surivoodisse jääda ja matusebüroodes ei jagu töökäsi, sest viirus ei jäta puutumata ka neid, kes viiruseohvreid viimsele teele saadavad.

«Kahe nädalaga on surnud terve põlvkond,» rääkis The Guardianile Bergamo matusekorraldaja Antonio Ricciardi, kes alates märtsi algusest on aidanud matta 600 inimest. «Tavaliselt korraldame terves kuus 120 matust. Me pole kunagi varem midagi sellist kogenud ja see lihtsalt paneb nutma.»

Surnutest jäävad maha lähedased, kes ei pea mitte üksnes leppima armastatu kaotamise, vaid ka surnukehade käitlemise karmi poliitikaga. Nimelt kästakse haiglatel surnukehad nakkusohu tõttu kiirelt linadesse mässida ja kirstu asetada. «Perekonnad ei saa armastatuid näha ega korraldada neile kohast matust,» rääkis Ricciardi.

Surmajuhtumite jätkuva kasvu tõttu kavatseb Itaalia valitsus seniseid liikumispiiranguid karmistada ja riigis kehtivat eriolukorda vähemalt aprilli alguseni pikendada.

«Kui üleskutset kodudes püsida kuulda ei võeta, oleme sunnitud kehtestama täieliku [õues liikumise] keelu,» ütlesid Itaalia võimud eile, kui tegid ühtlasi teatavaks, et viimase nädala jooksul on liikumiskeelu põhjendamatult ja kuni 200 euro suurusest trahvist hoolimata eiranud rohkem kui 40 000 inimest.

Roomas elav personaaltreener Antonietta Orsini näitab rõdul naabritele ette harjutusi, et hoolimata liikumispiirangutest end vormis hoida. 
Roomas elav personaaltreener Antonietta Orsini näitab rõdul naabritele ette harjutusi, et hoolimata liikumispiirangutest end vormis hoida. Foto: Remo Casilli/reuters/scanpix

Üks tõsisemaid juhtumeid leidis aset Sitsiilia saarel, kus koroonaviiruse testi positiivse tulemuse saanud mees toidupoes ostlemas käis. Nüüd süüdistatakse teda haiguse teadlikus levitamises ja süüdimõistmisel võib teda oodata kuni 12-aastane vanglakaristus.

Tuhanded kopsakad trahvid

Ent nii Itaalias kui mitmetes teistes haigusest enim räsitud riikides püüavad inimesed nii kuidas vähegi võimalik enda ja oma lähedaste tuju üleval hoida.

Sotsiaalmeedias levivad üha uued videod rõdudel musitseerivatest või koos ülemajanaabritega trenni tegevatest inimestest. Hispaania päikeserannikul olla kujunenud traditsioon, et kõik kogunevad hommikuti kell kaheksa rõdudele, et viiruspuhangu eesliinil võitlevatele arstidele plaksutada.

Meeleolukate žestide taustal on aga ka Hispaanias kõhedust tekitavad näitajad. Ajalehe El País teatel suri riigis koroonaviiruse tõttu viimase ööpäeva jooksul üks inimene iga kaheksa minuti järel. Kohalike ekspertide sõnul ei pruugi see tähendada aga olukorra halvemaks muutumist, vaid haiguspuhangu tipphetke saabumist.

Barcelona jalakäijate tänav La Rambla oli veel 12. märtsil inimestest pungil (vasakpoolne pilt), ent üleeile jalutasid seal vaid üksikud inimesed. 
Barcelona jalakäijate tänav La Rambla oli veel 12. märtsil inimestest pungil (vasakpoolne pilt), ent üleeile jalutasid seal vaid üksikud inimesed. Foto: Albert Gea/reuters/scanpix

«Me teame, et see on keeruline, aga meie eesmärk on saavutada haripunkt ja liikuda siis [haigusjuhtude] järkjärgulise languse poole,» ütles El Paísile Hispaania tervishoiuministeeriumi esindaja Fernando Simón.

Valencia inimesed hoiavad postkontori järjekorras kaaslinlasest eemale, samal ajal toimub linnas ulatuslik tänavate desinfitseerimine. 
Valencia inimesed hoiavad postkontori järjekorras kaaslinlasest eemale, samal ajal toimub linnas ulatuslik tänavate desinfitseerimine. Foto: Ivan Terron/zumapress.com/scanpix

Hispaanias kehtivad liikumispiirangud lubavad tänavale tulla vaid tööle minekuks, toidu- ja ravimivarude täiendamiseks ja koeraga jalutamiseks. Just viimane on pannud hispaanlasi võime üle kavaldama.

Kuuldavasti laenutatakse õue pääsemiseks agaralt oma tuttavate koeri. Ühel eriti kurioossel juhul pani mees nööri otsa mängukoera, kirjutas uudisteagentuur AFP.

Prantsusmaal kontrollivad karmide liikumispiirangute täitmist 100 000 politseinikku. Enne kodust lahkumist tuleb seal täita eriline ankeet, kuhu märgitakse liikumiskeelu eiramise põhjus, olgu selleks siis tööleminek ametikohale, kus kodukontorist töötamine pole võimalik, või toiduvarude hädapärane täiendamine.

Pariisi politseinikud kontrollimas üksikute linnas liikunud inimeste dokumente. Alates teisipäevast peavad kõik prantslased kodust lahkudes täitma avalduse, milles põhjendatakse ringiliikumise hädatarvilikkust, vastasel juhul võib oodata kuni 135 euro suurune trahv. 
Pariisi politseinikud kontrollimas üksikute linnas liikunud inimeste dokumente. Alates teisipäevast peavad kõik prantslased kodust lahkudes täitma avalduse, milles põhjendatakse ringiliikumise hädatarvilikkust, vastasel juhul võib oodata kuni 135 euro suurune trahv. Foto: Patrick Gely/sipa/scanpix

Kel ankeeti kaasas pole ja kes paistab liikumispiiranguid põhjendamatult eiravat, ootab kuni 135-eurone trahv, mis ainuüksi esimese keelupäeva jooksul määrati 4000 inimesele.

Inimesed, kes arvavad, et on reegleid rikkudes tänapäeva superkangelased, on tegelikult hoopis idioodid.

Prantsusmaa siseminister Christophe Castaner

Liikumispiirangute eirajate suure hulga tõttu arutavad Prantsuse võimud seniste meetmete karmistamist. Jalutajate takistamiseks plaanitakse täielikult sulgeda pargid ja jõeäärsed promenaadid ning juba piirati ligipääsu nii Atlandi ookeani kui Vahemere-äärsetele randadele ning matkaradadele, kirjutas AFP.

«Inimesed, kes arvavad, et on reegleid rikkudes tänapäeva superkangelased, on tegelikult hoopis idioodid,» ütles Prantsusmaa siseminister Christophe Castaner eile keerutamata.

Inimesi ei suuda kodudes hoida teadmine, et viirus on riigis nakatanud rohkem kui 10 000 inimest, ega ka president Emmanuel Macroni sõnavõtt, milles ta nimetas võitlust uue koroonaviiruse vastu sõjaks.

Macroni sõnade tõestuseks on France24 teatel tõsiasi, et esimest korda kasutatakse muidu haavata saanud sõdurite transportimiseks mõeldud lennukeid intensiivravi vajavate tsiviilpatsientide toimetamiseks sõjaväehaiglasse.

Tantsu keerutatakse koroonapidudel

Hoolimata suurest hulgast keeldudest ja harjumuspärase elu pea peale paiskumisest, on Prantsusmaal üks traditsioon, millest inimesi loobuma pole sunnitud. Selleks on armastatud pika saia baguette’i söömine. Kui paljud ettevõtted on pidanud oma töö kriisi tõttu peatama, on pagaritöökodadel lubatud endiselt tegutseda. Veelgi enam, senise kuue päeva asemel võivad nad nüüd uksed avatuna hoida seitsmel päeval nädalas.

«Meie müüginäitajad on alates esmaspäevast kahekordistunud,» ütles ühe Pariisi pagariäri müügijuht Addenour Koriche AFP-le. Põhjus on väga lihtne: kui kogu ülejäänud maailmas varutakse karantiini jäämise hirmus makarone ja tualettpaberit, siis prantslased kardavad enim igapäevasest baguette’ist ilma jääda.

«Oleme näinud inimesi, kes tahavad osta 50 baguette’i korraga. Mõnel inimesel on kujunenud justkui psühhoos,» ütles pagarite ametiühingu esindaja Matthieu Labbe.

Ent saia ostmiselgi tuleb olla ettevaatlik. Pagariäri on pannud iga meetri järel maha musta teibi riba, et tuletada ostjatele meelde vajadust hoida kaaslinlastega distantsi.

Hispaanias laenutatakse õue pääsemiseks agaralt oma tuttavate koeri. Ühel eriti kurioossel juhul pani mees nööri otsa mängukoera.

Kui Prantsusmaal oli uus koroonaviirus eilse seisuga nõudnud 372 inimese elu, siis nende idanaabrite juures Saksamaal 31 inimelu. Väiksemast ohvrite arvust hoolimata on ka Saksamaal kehtestatud karmid liikumispiirangud.

Suurim väljakutse seisab sakslastel ees pühapäeval, mil ametkondade soovitusel tuleks loobuda ühest armastatuimast nädalalõpu ajaveetmisviisist ehk pikast jalutuskäigust pargis.

Haiguspuhangu tõttu sai tugeva löögi ka Berliini maailmakuulus klubimaastik. Peod keelati pärast seda, kui päevavalgele tulid mitmed juhtumid tantsupõrandal hoogsalt paarikümnele inimesele edasi kantud nakkusest. Paraku ei paista see fakt paljusid hirmutavat, sest kinninaelutatud akende varjus toimuvad endiselt salajased nn koroonapeod, teatas Berliini politsei Twitteris.

Klubide kõrval valmistavad võimudele muret ka erapeod. Sotsiaalmeediasse postitatakse agaralt videoid sõpruskondade kogunemisest mõnda korterisse, et seal ühiselt tants valla lüüa. Seda kõike tehakse hoolimata ametlikest korraldustest suhtlemist vältida.

Berliini politseinikud väisamas keelust hoolimata avatud baari. 
Berliini politseinikud väisamas keelust hoolimata avatud baari. Foto: Imago Images/christian Ditsch/scanpix

«Kui me jätkame ringi liikumist, kui me ei suuda vähendada oma sotsiaalseid kontakte ja hoida inimestega vähemalt pooleteisemeetrist distantsi, on meil ainuüksi Saksamaal kahe kuni kolme kuu pärast 10 miljonit nakatunut,» teatas Saksamaa juhtiva tervishoiuasutuse, Robert Kochi instituudi president Lothar Wieler üleeile pressikonverentsil.

Isolatsioonis püsimine valmistab raskusi inimestele kogu Euroopas ja lohutuseks võib olla vaid unistamine hetkest, mil kriis möödub. Ent ka see võib kätkeda endas teatud ohte. Nagu märkis sotsiaalmeedias naljatlemisi üks itaallane: kui sotsiaalsed kontaktid kunagi taas lubatakse, võivad itaallased üksteist õnnest surnuks kallistada.

Covid-19 surmajuhtumid Euroopas

  • Itaalia 3405 
  • Hispaania 803
  • Prantsusmaa 372
  • Ühendkuningriik 103
  • Holland 58
  • Saksamaa 31
  • Rootsi 10
  • Ülejäänud riikides oli surmajuhtumeid eise seisuga alla 10.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles