Soomaa ühepuupaat on teel UNESCOsse

Ülle Harju
, reporter
Copy
Aivar Ruukel tähistas haabja teekonna algust UNESCO kultuuripärandi nimekirja pere-paadisõiduga Navesti jõel.
Aivar Ruukel tähistas haabja teekonna algust UNESCO kultuuripärandi nimekirja pere-paadisõiduga Navesti jõel. Foto: Erakogu

Soomaa ühepuupaat haabjas alustas teekonda UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja, ettevõtmise üks vedaja Aivar Ruukel hindab sündmust kriisiaja kontekstis ümber.

«Veel kaks nädalat tagasi mõtlesime sündmust tähistada peoga Tallinna lennusadamas, kus ka üks haabjas väljas on, nüüd tegime oma perega paaditiiru jõel,» märkis Pärnu kandis Soomaal loodusturismiga tegelev Aivar Ruukel.

Pärast pooltteist aastat asjaajamist, ERMi filmi tegemist ja kaitsekorralduskava koostamist sai haabjataotlus 19. märtsil kultuuriministri allkirja alla ja läks Pariisi poole teele. Eesti Haabjaselts ja Põlisrahvaste Arengu Keskus taotlevad Soomaa ühepuulootsiku ehitamise ja kasutamise traditsiooni kandmist UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja. Eestist on sinna jõudnud Kihnu kultuuriruum, Seto leelo, Eesti, Läti ja Leedu laulu- ja tantsupidude traditsioon ning võrokeste suitsusaunakombestik. Kas UNESCO ka Soomaa haabja oma rüppe võtab, selgub 2021. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles