Eeva Talsi tegi küüditamisest pääsenud vanaisast laulu

Mari Hiiemäe
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eeva Talsi ja ansambli Curly Strings uusim laul «Mind nad kätte ei saa» on varasematest tublisti isiklikum ning kõneleb märtsiküüditamise päeval juhtunust.
Eeva Talsi ja ansambli Curly Strings uusim laul «Mind nad kätte ei saa» on varasematest tublisti isiklikum ning kõneleb märtsiküüditamise päeval juhtunust. Foto: Sille Annuk

Ansambel Curly Strings annab märtsiküüditamise mälestuspäeval välja uue laulu ning muusikavideo, mille sisuks on Eeva Talsi suguvõsas perepärimusena talletatud sündmused. «Laulusõnad põhinevad tõestisündinud lool ja usun, et see puudutab,» rääkis viiuldaja ja laulja.

Millest see lugu räägib?

Minu vanaisa Aksel oli pärit Läänemaalt Kullamaalt Kangru talust, mis oli ilus ja õitsev. «Mind nad kätte ei saa» räägib ühest olulisemast päevast minu vanaisa elus; täpsemalt sellest, kuidas ta üle noatera küüditamisest pääses. 25. märtsil 1949, mil toimus märtsiküüditamine, läks vanaisa hommikul veskile. Ning kui ta hakkas sealt tangu- ja jahukottidega koju tagasi minema, tuli üks naabritest jooksujalu ja hoiatas, et ära mine koju – sinu ema ja vend on juba ära viidud ja nüüd ootavad sõdurid kodus sind. Aksel otsustas põgeneda ja see tal ka õnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles