Milo Đukanović: Venemaa ja serbia natsionalism püüavad käsikäes Montenegrot kontrollida

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Milo Đukanovići sõnul pole Montenegrole esmatähtis ELiga liitumise kuupäev, vaid keskne on Euroopa väärtussüsteemi omaks võtmine ja selleni viivate reformide elluviimine.
Milo Đukanovići sõnul pole Montenegrole esmatähtis ELiga liitumise kuupäev, vaid keskne on Euroopa väärtussüsteemi omaks võtmine ja selleni viivate reformide elluviimine. Foto: Madis Veltman

Montenegro presidendi Milo Đukanovići hinnangul on EL viimasel paaril aastal olnud ühendusse pürgivate Lääne-Balkani riikide suhtes ülepaisutatult kriitiline lihtsalt selleks, et kasutada oma kaebusi õigustusena aeglustamaks laienemisprotsessi.

2012. aastal liitumiskõnelusi alustanud riigi juht rõhutas intervjuus Postimehele, et paljud neile ette heidetavad probleemid lokkavad ka ühenduse liikmesmaades.

Montenegro on oma liitumiskõnelustes ELiga jõudnud juba üsna kaugele, kuid teie lähiriikide Albaania ja Põhja-Makedoonia edasiliikumine kõneluste alustamise faasi on põrkunud mõne ELi liikme vastuseisule. Kui palju ELi praegune laienemistõrksus teid muretsema paneb?

Montenegro on teatavasti ELiga liitumiskõnelusi pidavate riikide seas liider. Me oleme avanud 32 läbirääkimiste peatükki kokku 33st. Aga ma pean tõesti ütlema, et märkasime selgelt kogu protsessi aeglustumist eelmise Euroopa Komisjoni ametiperioodi teisel poolel.

See protsessi aeglustumine tõi kaasa negatiivseid tagajärgi. See kindlustas nendele riikidele, keda me diplomaatilises žargoonis kutsume kolmandateks osapoolteks, võimaluse kasutada ruumi, mille neile jättis Euroopa Komisjoni tegevusetus. Nad kasutasid seda senisest intensiivsema kohalolu loomiseks Lääne-Balkanil ning kindlaks tegemiseks, et need riigid on nende huvisfääris, rõhutades, et nende riiklikud väärtused on vastuolus Euroopa väärtustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles