Reinsalu: keerulisemad juhtumid on seotud Tai, Peruu ja Indoneesiaga

Carl-Robert Puhm
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Täna kell 16.30 toimunud videopressikonverentsil andis välisminister Urmas Reinsalu ülevaate reispiirangutest ja riikidevahelisest koostööst Euroopa Liidus. 

«Tänase seisuga on välisministeeriumi poole pöördunud umbes 2400 inimest. Lõksu jäänud inimeste arv on vähenemas, kuid probleemide lahendamine on muutunud raskemaks, sest inimesed asuvad väga erinevates paikades. Keerulisemad juhtumid on seotud Tai, Indoneesia ja Peruuga. Meil on infot 240 inimese kohta 40 erinevas riigis. Keskmiselt on välisriikides 5–10-liikmelised grupid,» selgitas välisminister Reinsalu.

Täna peeti Euroopa Liidu (EL) välisministrite vahel videokoosolek, kus keskenduti paremale Euroopa Liidu sisesele koostööle.

«Tänane Euroopa välisministrite koosolek keskendus sellele, kuidas Euroopa Liit saaks tõhusamalt koostööd teha. Eesti positsioonid olid selged. Esiteks, liikmesriigid peavad tagama transiidikoridorid, mis on olulised näiteks meditsiinitarvete õigeaegseks liikumiseks. Teiseks on tähtis, et kõik ELi liikmesriigid võimaldaksid Euroopa Liidus elavatel inimestel koduriiki naasta. Tähtsad on ka ühishanked meditsiinivarustuse soetamiseks. Lisaks on oluline teha kogu ELi tasemel ühiseid jõupingutusi, et võimaldada evakuatsioonilende kolmandatest riikidest.

Lisaks pakkusin välja, et Euroopa Komisjon asuks koordineerima ja teadlikult analüüsima eri riikides kasutusele võetud meetmeid viiruse tõkestamiseks. Vajame prognoosi, millised rakendatud meetmed võiksid olla tõhusamad,» kirjeldas Reinsalu koosolekut.

Soome küsimuses moodustati töörühm. «Kaardistasime laupäeval Soome välisministri Pekka Haavistioga rea probleeme, mis puudutab transporti, pendelrände küsimust ja muud erinevat koostööd. Otsustasime moodustada ühise töörühma, kes töötab olukorraga ja vaatab, kuidas saab ühiselt asju korraldada. Rõhutan, et Soome muutunud seisukoht pendelrände keelamiseks põhines nende muutunud ohuhinnangul,» selgitas Reinsalu.

Lätis saab üle riigi piiri tööl käia, kuid inimene peab olema haigustunnusteta. Rootsiga piiranguid pole.

Lisaks kommenteeris Reinsalu eile levinud väidet, et Holland blokeeris Eesti meditsiinitarvete hanke. «Väide, et Holland oleks blokeerinud meditsiinivarustuse tarne Eestisse ei vasta tõele,» sõnas Eesti välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles