Haiglatel on paari nädala kaitsevaru (2)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Riigihalduse ministri Jaak Aab.
Riigihalduse ministri Jaak Aab. Foto: Madis Veltman

Terviseamet, valitsuse kriisikomisjon ja eriolukorra tööde juht, riigihalduse minister Jaak Aab (KE) näevad kõvasti vaeva selle nimel, et hädavajalikud isikukaitsevahendid Eestisse jõuaksid. «Iga päev seirame olukorda, lausa füüsiliselt jälgime kaubaautot... Seis on päris hull,» sõnas minister Aab eile Postimehe otsesaates, lisades, et nädala lõpuks peaks loodetavasti saabuma Eestisse esimene isikukaitsevahendite saadetis.

«Maailmas on olukord väga ebakindel. Tarned hilinevad ja iga päev toob kaasa muudatusi. Riigiasutused ja kohalikud omavalitsused on meile esitanud soovi saada isikukaitsevahendeid vähemalt kuu aja varuga,» sõnas eriolukorra tööde juht. «Üritame hakata selle nädala jooksul neid tellimusi täitma. Anname endast kõik, et vähemalt osa tarneid sellel nädalal kohale jõuaks,» ütles Aab.

Esimene abi kohal

Aabi sõnul said esimese täiendava abi terviseametilt eelmisel nädalal kohalikud omavalitsused, kui sotsiaaltöötajatele ja hooldekodudele jagati laiali 61 000 kirurgilist maski.

«Kohalike omavalitsuste ja riigiasutuste kirurgiliste maskide vajadus kuuks ajaks on umbes 500 000 ja kaitsekindaid on vaja umbes 250 000 paari. Praegu on haiglatel kriitiline varu olemas paariks nädalaks,» lausus ta, lisades, et kõik oleneb ka sellest, kui palju inimesi hospitaliseeritakse, mida on väga raske ennustada.

Tänaseni hankisid haiglad endale varustust ise ja minister Aabi sõnul on neil tagavara alati olnud.

«Praegu on väga keeruline prognoosida, kui palju vajadus kasvab. Lisaks juhtus see, et lepingupartneritelt tuleb signaale, et tarnida pole võimalik, ehk lepingud enam ei pea,» nentis ta. «Nüüd siis terviseamet tegi märtsi alguses kolm keskset hanget, millest enamik puudutas haiglates vajaminevaid respiraatormaske,» rääkis Aab, ent möönis, et terviseamet ei oska lubada, kas tarned sellel nädalal kohale jõuavad.

Hind tõuseb

Eriolukorra tööde juht on saanud viimase kahe päeva jooksul ettevõtjatelt sadu kirju.

«Minu kaks ametnikku uurivad, millised neist on tõepärased pakkumised. Kontrollime nii politsei kui ka välisministeeriumiga ettevõtjate tausta,» selgitas Aab.

Olukorra muudab keeruliseks ka suurest nõudlusest tulenev hinnatõus. «Hinnad on tavaolukorrast viis kuni kümme korda kõrgemad,» ohkas minister.

Võimsalt on käivitanud oma tööstuse Hiina, kus Aabi hinnangul on praegu kõige suurem võimekus. «Nemad puutusid koroonaviirusega esimesena kokku ja teine aspekt on turusituatsioon,» nentis ta.

Kinnitatud sertifikaadi alusel toodavad isikukaitsevahendeid ka teised riigid, sealhulgas Euroopas.

«Euroopas on paar tootjat, kelle hind on mõistlik. Üks tellimus peaks olema juba siiapoole teel, oleme selle broneerinud. Tõenäoliselt esmaspäeval vormistan ja teisipäeval küsin valitsuselt selleks erakorralist raha,» ütles Aab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles