Perefirma kogub mõne nädalaga kaskedelt 30 tonni mahla (3)

Kristina Traks
Copy
Rain Komlevi ja Birgit Lõhmus-Komleva selja taga jooksevad kaskede vahel plasttorud, mida mööda mahl otse kogumismahutisse voolab.
Rain Komlevi ja Birgit Lõhmus-Komleva selja taga jooksevad kaskede vahel plasttorud, mida mööda mahl otse kogumismahutisse voolab. Foto: Kristina Traks

Tartumaal Hellenurmes asub üks isevärki kaasik, kus hiidämblik oleks justkui kaskede vahele voolikutest võrgu pununud. Tegelikult on see kasemahla võtmise süsteem, mida mööda mahl jookseb puudest voolikuid pidi otse kogumisnõusse.

Taolist süsteemi kasutatakse näiteks suurtes vahtrafarmides Kanadas, kus magusat puunestet kogutakse maailmakuulsa Kanada vahtrasiirupi valmistamiseks. Hellenurmes toimetava BirchLagoon OÜ mahlakogumise süsteem ongi sealt ostetud.

Rain Komlev ja Birgit Lõhmus-Komleva OÜst BirchLagoon on kasemahlaga toimetanud neli-viis aastat. Praegu ongi kõige kiirem aeg, sest mahlasaludel on vaja iga päev silm peal hoida ja kogutud mahl ­ladudesse vedada. „Me siin kahekesi neljal käel toimetame,” ütles Birgit.

Kogutud mahl läheb ladudesse seisma, kus lastakse sel kergelt hapenduda. Seejärel lisatakse retseptide järgi ürte ja juba maitsestatud joogid villitakse pudelitesse ja saadetakse kauplustesse.

Esimest korda võtsid Rain ja Birgit kasemahla kahelt koduväravas asunud kaselt viis aastat tagasi. Birgit lisas mahlale kuivatatud õunu ja hakkas katsetama erinevate maitsetega – näiteks maitsestas mahla piparmündiga. „Sõbrad kiitsid seda jooki ja nõnda tekkis julgus, et prooviks ka laiemalt seda head kraami pakkuda. Nüüd on maitseid juba seitse ja oleme jala saanud ukse vahele ka välismaal,” rääkis Birgit. Rain lisas, et tema tegeles varem aastaid metsaäris, kuid isu sai täis metsa mahavõtmisest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles