Kumu vajab videokooli

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Anu Allas tegemas virtuaaltuuri KUMU näitusel «Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis».
Anu Allas tegemas virtuaaltuuri KUMU näitusel «Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis». Foto: Kaader videost

Eesti Kunstimuuseumi algatus korraldada näituse «Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis» ühisvaatamine veebis on vägagi kiiduväärt algatus. Kunstiteadlase, näituse kuraatori Anu Allase ekskursioon oli haarav ja sisukas, ta valgustas nii näituse tegemisega seotud otsuste tagamaid kui ka loomulikult naise positsiooni kunstiväljal. Ta suutis oskuslikult hoida tähelepanu üleval kogu pooletunnise jalutuskäigu vältel. Ja nagu vaatajate arv kinnitab, oli publiku huvi virtuaaltuuri vastu väga suur: pea 30 000 vaatamist, ütleb Facebooki loendur!

Aga siin ka minu kiidukõne kahjuks lõppeb. Video maksimumkvaliteet on 720p, mis tänapäeval on pigem keskpärane. Austusest kunstiteoste vastu võiks kasutada teravamat, vähemalt FullHD-videot, muidu kaovad detailid. Kelle riistvara või netiühendus sellega toime ei tule, võib ise kvaliteeti vähendada.

Enam kui 30-minutine video on salvestatud ühe pikka võttena ilma igasuguse montaažita. Seda võivad endale lubada Sam Mendes ja tema ihuoperaator Roger Deakins filmis «1917» (Deakins sai selle eest ka Oscari), aga antud juhul on see täiesti õigustamata. Vehklev ja ujuv kaamera segab ning juhib tähelepanu peamisest kõrvale.

Suurema osa ajast on kaadri fookuses kuraator, keda virtuaalkülaskäigul on hariv kuulata, aga nägemine pole oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles