Otsuste tegemine läks ametnikelt arstide kätte (2)

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov ja sotsiaalminister Tanel Kiik tervitavad teineteist eriolukorra vääriliselt.
Kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov ja sotsiaalminister Tanel Kiik tervitavad teineteist eriolukorra vääriliselt. Foto: Tairo Lutter

Koroonaviiruse tõrjumisele annab uue hingamise terviseameti kriisistaabi koosseisu muutmine, otsustamisel saavad jämeda otsa enda kätte tegev­arstid. Staabiga liitunud meditsiinijuhi, PERHI kiirabikeskuse juhataja Arkadi Popovi sõnul pole Eestis nii suurt haiglat, kuhu kõik koroonapatsiendid ära mahutada. Samuti ei suuda me välihaiglaid ehitada, mistõttu tuleb kõigil haiglatel nende vastuvõtmiseks valmis olla.

Mis tuleb terviseametis muuta?

Kriisijuhtimine kogu riigis peab minema selgemaks ja käsuliinid lühemaks. Tänaseni suhtles terviseamet iga haiglaga eraldi, kokkuleppimine oli kohmakas ning võis võtta mitu päeva. Nüüd loome terviseameti kriisistaabi alla kaks regionaalset operatiivstaapi asukohaga Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja Tartu Ülikooli kliinikumis. Me ei alusta tööd päris nullist, sest nii regionaalhaiglas kui ka kliinikumis oli haigla kriisistaap juba loodud, nüüd liituvad nendega ka teised haiglad üle Eesti. Regionaalsete staapide volitused laienevad ja otsused sünnivad kiiremini. Teiseks suurendame niimoodi otsuste meditsiinilist pädevust.

Nii et kui Põhja-Eesti staabist tuleb otsus, on see kohustuslik ka Rakvere ja Kuressaare haiglale?

Jah, ainult et haiglate esindajad hakkavad edaspidi kuuluma staabi koosseisu ja kollektiivselt otsustades võib jääda üksiku haigla huvi tagaplaanile, kui riiklikult on kasulikum tegutseda vastupidi. Muutub ka see, et otsuse teevad edaspidi meedikud, mitte ametnikud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles