Kriisiköök: riis ja tatar praepannile

Britt Rosen
Copy
Panniroog tatra, suitsupeekoni ja spinatiga. Koos praemuna ja hapukoorega saab kõhutäis veelgi toekam.
Panniroog tatra, suitsupeekoni ja spinatiga. Koos praemuna ja hapukoorega saab kõhutäis veelgi toekam. Foto: Konstantin Sednev

«Pelmeenid köögiviljasuppi ja kaugete maade vürtsid praeriisi sisse,» toob Nopi kohviku peakokk Peeter Jaanson paar näidet, kuidas teha osalt kuivaine- ja sügavkülmavarude režiimile lülitatud koduköögis süüa nii, et see poleks tüütult üksluine.

Päevadega tühjenenud supermarketite kuivaineriiulid kõnelevad, et muu hulgas on neid varutud ka kodudesse tavapärasest rohkem. Tatar, riis, pasta, kaerahelbed… Meenuvad tatar lihakonserviga, makaronid hakklihaga, purgiborš vorstikribalatega. Ükskõik, kas mälupilt säärasest piiratud sundmenüüst pärineb eelmisest riigikorrast või kisub sinnapoole koju suletult praegu. Läheb igavaks? «Saab palju huvitavamalt, kui tarvitate rohkem eksootilisi maitseaineid ja kombineerite kooslusi julgemalt,» nendib Peeter Jaanson, kes pärast kokakogemust aasiapärastes restoranides ning värskete viljade ja mereandide paradiisis Austraalias on ringiga tagasi Nopi kohvikus, kust ta aastate eest alustas.

«Kodus olete ju ise köögis kuningas,» julgustab Nopi peakokk, kelle maitsete maailma on eriti Tai kokad kõvasti avardanud. Ta toob oma köögist näiteks aasiapärased maitsepastad või küüslaugu, millega annab paljude roogade maitset värvikamaks muuta. Või siis kalakastme, millega ta maitsestab enamikku oma suppidest. «See annab superhea maitse,» kinnitab Jaanson. Ka sojakaste käib tema roogadesse sageli, enamasti soola asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles