Õiguskantsler: Kohtla-Järve hooldekodus on ruumikitsikus (1)

BNS
Copy
Hooldekodu.
Hooldekodu. Foto: Marko Saaarm

OÜ Häcke Kohtla-Järve hooldekodus on ruumikitsikus ning asukatel puudub privaatsus, leidsid hooldekodusse kontrollkäigu teinud õiguskantsleri nõunikud.

Klientide privaatsus ei ole alati tagatud hügieeni-  ja hooldustoimingute tegemise ajal.

Privaatsust ei võimalda ka magamistuppa paigaldatud videovalve. Magamistubade vineerist vaheseinad ei taga piisavat eraldatust, seisab kontrollkäigu kokkuvõttes.

Oluline on kindlustada privaatsus hügieenitoimingute tegemisel nagu mähkmete ja uriinikoti vahetamine, sidumine. Seda ka siis, kui inimene ise sirmi või kardinat ei nõua, märgib õiguskantsler. Kui mõnes toas napib sirmi või kardina jaoks ruumi, tuleks võimaluse korral mööbel ümber paigutada või majutada tuppa vähem inimesi. Samuti peavad nimesed saama tualett-  ja pesemisruumi ust lukustada.

Hooldekodu suuremad toad on jagatud kergvaheseintega väiksemateks aladeks. Vaheseinad ei ulatu laeni, ukseavasse on pandud nii kardinaid, voldikuksi kui ka siinidel liikuvaid vineeruksi. Tubade suurust mõõtes selgus, et mitmelpool on pindala ühe voodikoha kohta väiksem, kui tervisekaitsenõuded ette näevad.

Mitmes toas olid inimeste asjad korrapäratult kuhjatud voodi juurde või öökapi peale. Riiete ja muude asjade seas oli näha toiduainete avatud pakendeid ning toidujääke. Inimesed kasutavad oma tubades olmetehnika vooluvõrku ühendamiseks pikendusjuhtmeid, millest mõned olid veetud üle voodite, mõni juhe jäi ka padja alla.

Õiguskantsler palub kasutusele võtta sobivad abinõud, et paremini tagada hooldekodu elanike privaatsus. Videovalve inimeste magamistoas ei ole põhjendatud ning magamistubade sisustus ja suurus peab vastama õigusaktides sätestatud nõuetele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles