Karantiinikohustus kehtib Eestis juba 8200 inimesele (14)

Andres Einmann
Copy
Politsei suurendas oma patrullide hulka tänavatel juba mõnda aega tagasi eesmärgiga jälgida, et inimesed ei koguneks suurtesse puntidesse, ning vajaduse korral sekkuda ja paluda laiali minna.
Politsei suurendas oma patrullide hulka tänavatel juba mõnda aega tagasi eesmärgiga jälgida, et inimesed ei koguneks suurtesse puntidesse, ning vajaduse korral sekkuda ja paluda laiali minna. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eestis kehtib kodus püsimise kohustus juba 8200 inimesele ning politsei on praeguseks tuvastanud 176 juhtumit, mil inimene ei ole seda kohustust täitnud.

Postimees kirjutas eile, et kodus püsimise kohustus kehtib 7000 inimesele, nüüd on neid umbes 1200 võrra rohkem. Niivõrd suur kasv on seotud sellega, et eile olid politsei käsutuses nädalavahetuse andmed, mille hulka ei olnud arvatud koroonaviirusesse nakatunuid ja nendega koos elavaid inimesi.

Juba mitu nädalat peavad 14 päeva kodus püsima kõik välismaalt Eestisse saabunud inimesed. Alates laupäevast, 28. märtsist kehtib kodus püsimise kohustus ka koroona diagnoosiga ja nendega koos elavatele inimestele.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul on politsei praeguseks teinud kodus püsimise kohustuse kontrollimiseks üle 9400 telefonikõne ja 120 kodukülastuse.

«Telefonikõnesid teevad politseinikud kodus püsimise kohustusega inimestele pisteliselt ning kodukülastus tehakse enamasti siis, kui inimest ei saa telefoni teel kätte või on ta varem piirangut rikkunud. Kuna näeme kodus püsimise kohustusega inimeste andmeid infosüsteemist, saame seda kontrollida ka tavapärase töö käigus, näiteks liiklusjärelevalvet tehes,» ütles Pärkna.

Politsei on tuvastanud kokku 176 juhtumit, kus inimene pole oma kohustust täitnud. Esmakordse eksimuse korral selgitab politseinik inimesele kodus püsimise tähtsust ning ka võimalikke tagajärgi.

«Kuna helistame ühele inimesele mitu korda, siis järgmistel juhtudel on politsei eksimuste suhtes juba karmim. Saame teha ettekirjutuse, mille täitmata jätmisel saab määrata kuni 2000 eurot sunniraha,» hoiatas Pärkna.

Esmaspäeval tuvastasid politseinikud kolm inimest, kes vajavad abi, sest neil ei ole piisavalt toiduvaru või ravimeid. See info edastati kohalikule omavalitusele. Kokku on politsei teada andnud 28 abivajajast.

Füüsilistele ja juriidilistele isikutele on politsei teinud kokku 34 ettekirjutust. Peamiselt on eksitud kodus püsimise nõuete vastu ning mõned kauplused on jäänud avatuks vaatamata keelule.

Esmaspäeval andsid kohalikud Valga inimesed politseile teada neljast piirivahejuhtumist, kus Lätist Eestisse tulla soovinud isikud ei kasutanud piiriületuseks ettenähtud kontrollpunkte vaid püüdsid riiki tulla eramajade õue kaudu. Infole reageerinud politseipatrullid pidasid Valga linnas päeva jooksul kinni neli inimest, kellele määrati riigipiiri seaduse rikkumise eest rahatrahv ning kes peavad püsima kaks nädalat kodus.

Haigustunnuseid piiriületajatel ei olnud ning neil lubati oma viibimispaika suunduda. Politsei tänab kohalikke inimesi, kes korrakaitsjatele praegusel ajal nii piiriäärsel alal kui ka mujal oma tähelepanekutega suureks abiks on.

Eile avastas politsei ebaseadusliku piiriületuse ka Pärnumaal Häädemeeste vallas, kus 30-aastane Eesti kodanik sisenes Lätist Eestisse kohas, kus see ei olnud ette nähtud. Mehe suhtes alustati väärteomenetlust ning talle määrati riigipiiri seaduse rikkumise eest rahatrahv. Samuti peab mees kaks nädalat viibima kodus. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles