Helir-Valdor Seeder: pommiaugust tulevikku vaadates (28)

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu aseesimees (Isamaa)
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Mihkel Maripuu

Kätte jõudnud majanduskriisi leevendamiseks tuleb riigil tegutseda. Valituse ettevalmistatud 2,5 miljardi euro suurune abipakett peab jõudma nii majandusse kui ka teistesse valdkondadesse, kirjutab Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Majanduskriis on nagu talv: kõik inimesed teavad, et see tuleb, aga saabub see siiski ootamatult. Kui mitte teistele, siis vähemalt teehooldajale. Seekordset kriisi ennustasid ja ootasid paljud asjatundjad juba mitu aastat. Aga keegi peale Igor Mangi ei osanud uneski ette näha, et see saabub just niisugusel moel. Majandust on tabanud justkui neutronpomm, mis pühib maa pealt inimesed, aga jätab terveks vara. Lennukid ei lenda, laevad ei sõida, ühissõidukid tiirutavad tühjalt ringi ja pimedate akendega luksushotellid näevad õhtuti välja nagu tondilossid. Tallinna vanalinn oli rahuajal viimati nii tühi vist tõesti kolm sajandit tagasi katku ajal.

Loomulikult peab riik sellise ootamatu löögi korral ettevõtjaid aitama ja toetama. Valitsuses ette valmistatud 2,5 miljardi euro suurune abipakett on Eestis enneolematu, aga eriolukord vajabki erakorralisi lahendusi. Me peame maksuraha hoolikalt lugema, kuid peame tagama ka majanduse toimimise, muidu pole varsti enam üldse midagi lugeda. Seetõttu ei tohiks isegi erakorralise epideemia taltsutamiseks ettevõtlust piirata rohkem kui hädapärast vajalik. Liikumispiirangud on kindlasti vajalikud ja mõistlikud, aga kui riik eraettevõtlust rahva tervise huvides piirab, siis tuleb riigil mõistlikus ulatuses kahju hüvitada. Abipaketi eesmärk on mõistagi laiem kui ainult kriisikomisjoni korraldustest tuleneva kahju hüvitamine.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles