«Sõjaolukord» maskiturul: haigla tellis maske, kuid sai lisaks kastidega pudi-padi (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) sai eile kätte oma tellimuse, kuid selles oli oodatust 12 000 maski vähem. Puuduolevate maskide asemel sisaldas saadetis haiglajuhtide sõnul pudi-padi, mida nad polnud tellinud. 

Regionaalhaigla juhatuse esimehe Agris Peedu sõnul pidi nendeni jõudma kokku 37 000 FFP2 tüüpi maski, kuid Tallinnas avastati, et nendeni jõudis maske oluliselt vähem - kokku 25 000. 

Lisaks avastati, et osades kastides on eriolukorra tõttu soetatud maskide asemel esemeid, mida nemad ega tarnija tellinud polnud. Haigla juhid nimetasid kastides sisalduvat «pudi-padiks».

«Transpordiettevõttelt tarnijale edastatud teistes kastides oli muu pudi-padi, mida tema ega meie ei tellinud,» ütles Peedu, kelle sõnul ei saanud tarnija oma transpordipartnerilt soovitud kogust maske kätte. 

Seda, kas tegemist oli maske müünud ettevõtte pahatahtlikkuse või inimliku eksimusega, PERHi juhid ei kommenteerinud. 

Põhja Regionaalhaigla juhatuse esimehe sõnul on ka 25 000 maski tervishoiusüsteemile praeguses olukorras oluline: «Olukord ongi keeruline ning võib juhtuda, et kaubast jäädakse ilma tehase ukse peal.»

«Isikukaitsevahendite osas on niinimetatud sõjaolukord,» ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. 

Teema tõstatati üles ka tänasel eriolukorra pressikonverentsil, kui ametnikelt küsiti, kas ja kui palju peab praegusel ajal maske soetades petistega kokku puutuma.

Sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Sten-Andreas Ehrlich ei osanud PERHi juhtumit kommenteerida. «Jah, kahjuks on see tendents, et iga kriis tekitab ka selliseid inimesi, kes ei taha ausal teel hakkama saada. Ettevaatlik peab kindlasti olema,» ütles Ehrlich.

Eritellimusena riigi ja PERHi koostöös tellitud lennukitäis isikukaitsevahendeid peaks saabuma Tallinnasse lähipäevadel. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles