Põllumehed jäävad hooajalise võõrtööjõuta (12)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Kui varasematel aastatel on maasikapõlde tühjaks korjamas käinud Ukraina töölised, siis viiruse tõttu neid tänavu Eestisse ei lasta.
Kui varasematel aastatel on maasikapõlde tühjaks korjamas käinud Ukraina töölised, siis viiruse tõttu neid tänavu Eestisse ei lasta. Foto: Tairo Lutter

Põllumajandusettevõtted vajavad kevadisteks töödeks paari tuhandet töötajat, kes varasematel aastatel on tavaliselt tulnud kolmandatest riikidest. Eriolukorra tõttu saavad kohalikke põllumehi võõrtööjõust abistada vaid juba siinviibijad, kes pole lühiajalise töötamise aega ära kasutanud. Tootjad on aga ärevil, kuna kevadel loetakse põllumajanduses aega minutites.

Siseminister Mart Helme (EKRE) sõnul ei sõltu Eesti toidujulgeolek kolmesajast põllumajanduses töötavast võõrtöölisest.

«Just nii paljude selles valdkonnas töötavate välismaalaste töötamise õigus lõpeb aprilli jooksul. Kriisiolukord nõuab kiiret kohanemist. Tulenevalt eriolukorrast ei saa tööandjad arvestada välistööjõuga, keda viiruse tõkestamise nimel riiki ei lubata. Kriisi tõttu on ka olukord majanduses muutumas ja eelkõige on oluline viia kokku tööjõudu vajavad tööandjad ja Eesti elanikest tööotsijad,» lausus Helme.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles