Veiko Kommusaar: kaasata tuleb kogu korrakaitsevõimekust (1)

Veiko Kommusaar
, siseministeeriumi sisejulgeoleku-, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler
Copy
Tallinna Munitsipaalpolitsei (MUPO) auto
Tallinna Munitsipaalpolitsei (MUPO) auto Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kohalike omavalitsuste korrakaitseüksuste õigusi võiks laiendada, et kriisiga oleks võimalik paremini toime tulla, kirjutab siseministeriumi asekantsler Veiko Kommusaar.

Koroonaviiruse tõkestamiseks annavad iga päev paljud eesliini töötajad oma panuse. Samas võiks praeguses olukorras avaliku korra tagamisse kaasata ka teisi korrakaitseüksuseid. Oluline on kindlustada inimeste turvalisus, mis suureneb, kui kaasame selle kaitsmisse rohkem ühiskonnagruppe. Kohalikul tasandil on selleks kindlasti kohaliku omavalitsuse (KOV) korrakaitseüksused, aga samuti turvaettevõtted. Probleem on aga selles, et nimetatud korrakaitseüksuste kaasamine on praegu piiratud.

KOVi korrakaitseametnikel pole piisavalt õigusi, et neile seadusega pandud avalikke ülesandeid täita. Praegu saavad kohalikud korrakaitseametnikud inimesi korrale kutsuda peamiselt suuliselt, ent kui inimesed ei allu, ei ole koostöövalmis, ei saa ametnik edasi tegutseda. Seetõttu on tihtipeale tarvis kutsuda olukorda lahendama politsei – seda ka väiksemate, ent elanikke häirivate ja ohutunnet tekitavate korrarikkumiste korral, nagu näiteks inimeste kogunemised eriolukorra ajal. See pole aga ressursikasutuse mõttes otstarbekas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles