Tšellist Jüri Täht – Viljandist Broadwayle ja Hollywoodi

Margus Haav
, reporter
Copy
Don Shirley Trios mängisid tšellist Jüri Täht (vasakul), kontrabassimängija Ken Fricker ja pianist Don Shirley. Pildil on koos nendega keegi kontserdikorraldajanna.
Don Shirley Trios mängisid tšellist Jüri Täht (vasakul), kontrabassimängija Ken Fricker ja pianist Don Shirley. Pildil on koos nendega keegi kontserdikorraldajanna. Foto: Repro

Vähe on neid, kellele on osaks saanud selline elu nagu Jüri Tähele. Tillukese poisina enne viimast suurt sõda väikelinnas muusikaõpinguid alustanud Täht mängis kolm aastakümmet ilmakuulsas Don Shirley Trios, jõudis läbi Geislingeni põgenikelaagri välja New Yorgi Carnegie Halli, Broadwayle ja Radio City Music Halli orkestrisse ning mängis koos Frank Sinatra, Tom Jonesi ja Marlene Dietrichiga.

Jüri Täht tegi oma esimese poognatõmbe Viljandis 17. septembril 1936 ja viimase kutselise tšellistina New Yorgi Carnegie Hallis 18. mail 1986. Tema on Don Shirley elust tehtud detailitiheda filmi «Roheline raamat» («Green Book», 2018) tšellist Olegi prototüüp. Film võitis möödunud aastal kolm Oscarit – parima filmi pluss parima originaalstsenaariumi ja parima meeskõrvalosatäitja Oscari – ning tuletas ühtlasi Don Shirley Trio muusika taas meelde.

Kutsumus raadiost

Peale selle tõi USA rassiprobleeme lahkav ladus teekonnafilm orbiidile Jüri Tähe, kes oli vahepeal naasnud Tartumaale oma abikaasa renoveeritud lapsepõlvekoju rahulikku vanaduspõlve veetma. Vanahärra poleks uneski uskunud, et nii palju aastaid hiljem hakkaks keegi enam huvi tundma Don Shirley või tema enda elu vastu. Küll aga oli just nimetatud Hollywoodi film see, mis tõi kodumaal peaaegu tundmatu Jüri Tähe lõpuks igati teenitult rambivalgusesse ning kannustas tema miniat Evelin Tähte koostama raamatut «Tähelend. Mees rohelisest raamatust». Teos annab ülevaate otseallikast nii muusikamaailma tippude telgitaguste kui ka saatuse keerdkäikudest segastel aegadel. Kui palju selles on õnne, kui palju tööd?

1930. aasta 26. mail Tartus sündinud Jüri Tähe lapsepõlv möödus Viljandis Posti tänava majas number 9. Pere oli majanduslikult heal järjel, lastel oli hoidja ja majas teenija. Väikesele Jürile meeldis aknast inimeste igapäevatoimetusi jälgida. Vahel talutasid püssiga politseinikud triibulistes riietes mehi lähedalasuvasse kohtumajja. Piimavankri rataste kolin munakividega sillutatud tänaval oli üks lapsepõlve lahutamatuid hääli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles