Kremli propagandasõnum: maskid Eestisse on Venemaa humanitaarabi (38)

Andres Einmann
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab käis Hiinast saabunud isikukaitsevahenditel ise lennujaamas vastas.
Riigihalduse minister Jaak Aab käis Hiinast saabunud isikukaitsevahenditel ise lennujaamas vastas. Foto: Madis Veltman

Kremli propagandameedia näitas eelmisel nädalal Hiinast Tallinna lennuväljale jõudnud kaitsemaskide saabumist Venemaa humanitaarabina koroonaviiruse käes vaevlevale Eestile, kuna maskid toimetas kohale Venemaalt renditud lennuk. Vene propaganda tähelepanu alla sattunud maskide saabumisel olid kohal ka riigihalduse minister Jaak Aab ja välisminister Urmas Reinsalu.

Eesti-vastast mõjutustegevust analüüsiv blogi Propastop kirjutab, et eelmisel nädalal levis eriolukorras Eestis rõõmus uudis, et neljapäeval, 2. aprillil maandus Tallinnas lennuk miljonite kaitsemaskide ja muu kaitsevarustusega. Eesti ja Läti ühise tellimuse raames ja Eesti veebikaubamaja Hansapost abiga Hiinast hangitud varustus on leevenduseks koroonaviiruse-vastaste kaitsevahendite nappusele.

Kremli propagandameedia näitas sündmust aga hoopis Venemaa abina Eestile. «Venemaa lennuk tõi Hiinast Eestisse maske, kaitsekostüüme ja kindaid,» pealkirjastas uudise eadaily.com, «Vene piloodid aitasid Baltimaid võitluses koroonaviirusega,» teatas Rossiiskaja Gazeta, «Venemaa lennuk toob  Eestisse humanitaarabi Hiinast,»  kirjutas antimaidan.com ning «Venemaa toob Eestisse maske ja kindaid, USA aga rakette Javelin,» parastas vpk-news.ru. Samas toonis uudised ilmusid ka mitmes muus portaalis, illustratsiooniks Venemaa lipuga transpordilennuki pildid.

Maskid ei ole Venemaa abi

Tõepoolest, maskid tõi kohale Venemaa päritolu transpordifirma Volga-Dnepr lennuk Il-76, kuid tegemist ei ole kuskilt otsast Idanaabri humanitaarabiga. Maskid on ostetud Eesti riigi raha eest, kõnealune lennukompanii on Hansaposti pikaajaline logistikapartner, kes telliti saadetist kohale tooma soodsa hinna tõttu.

Tänaseks pole propagandistlikus soustis sõnum «Venemaa humanitaarabist Eestile» väga laialt levinud, kuid see võib iga hetk toimuda. Juhtum läheb samasse ritta Kremli propagandaabiga Itaaliale, USA-le, Iraanile ja teistele riikidele.

Seda, et «heategevus» on tegelikult Putini režiimi propagandasõnum, eesmärgil välja murda rahvusvahelisest isolatsioonist,  on osutanud mitmed Lääne väljaanded, näiteks BBC, Coda ja Foreign Policy.

Kas juhtumit oleks saanud ära hoida? Loomulikult, piisanuks võimaliku propagandaohu teadvustamisest kas Hansaposti või Eesti riigi poolt. Hoiatavad märgid olid õhus, Kremli «abist» Itaaliale on Eesti meedias palju juttu olnud.

Edaspidi tasub silmas pidada, et igasugune koostöö Venemaaga, ka tavaline äri võib saada suvalisel hetkel Kremli propaganda ja PR-aktsioonide tööriistaks.

Ka eile, 5. aprillil saabunud saadetise toimetas kohale Venemaa lennufirma Pegas Fly. Kas sellestki reisist sünnib Venemaa abivalmidust ülistavate propagandauudiste laine, ei ole täna hommikuks veel selge.

Kuna maskisaadetisi on tulemas lisaks, tasub Propastopi hinnangul igaks juhuks valida nende kohalelennutamiseks mõne muu riigi firma.

Logistikafirma: Vene lennuki kasutamine oli ratsionaalne otsus

Transpordilennuki prahtinud logistikafirma DSV esindaja Kaspar Marli sõnul valiti kõige kiirem ja ratsionaalsem viis maskide ja kaitsevahendite transpordiks Hiinast Eestisse.

«Otsisime transpordilennukit, mis asuks Hiinale kõige lähemal, millel oleks kõik nõutud dokumendid ning mis tooks vastavalt tellimusele ära võimalikult suure koguse. Antud transpordifirma vastas päringule, mingit puutumist Vene riigi või humanitaarsaadetisega siin ei ole. See oli ratsionaalne otsus,» ütles ta.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles