RIA hoiatab: levimas on palgakonto pettused (2)

Copy
Kelmid valmistavad palju peavalu.
Kelmid valmistavad palju peavalu. Foto: Aivar Aotäht

CERT-EE teatel on viimasel ajal aktiivselt levima hakanud palgakonto pettused, kus töötaja palub personalijuhil kanda järgmisest kuust oma palga uuele pangakontole. Tegelikult saadavad mainitud palve aga küberkurjategijad, kes ka raha endale saavad, teatab Riigi Infosüsteemi Amet (RIA).

Palgakonto petuskeemis saadavad küberkurjategijad töötaja nime alt lühikese, kuid suhteliselt veenvas eesti keeles kirjutatud e-kirja personalijuhile ning paluvad järgmisest kuust kanda palga uuele pangakontole. Selleks kasutatakse visuaalset pettust, näiteks asendatakse nimes mõni täht või muudetakse vaevumärgatavalt domeeni (ettevõte.ee vs ettveõte.ee). Samuti võidakse kasutada meilikonto puudulikku turvalisust ning teeseldakse ettevõtte töötaja aadressi, mida tavainimesel on keeruline märgata.

CERT-EE juhi Tõnu Tammeri sõnul tuleks sellised palved, kus soovitakse palgakontot muuta, küsida kindlasti digiallkirjastatult: «See aitaks ära hoida enamiku palgakonto pettustest ning välistada ettevõttele rahalise kahju põhjustamise. Organisatsiooni meiliaadressi ärakasutamist aitab vältida DMARC-lahendus, mis näitab ühtlasi ka ettevõttele, kuidas ja millal nende domeeni väärkasutatakse.»

RIA on koostanud turvalise meilivahetuse juhendi, mille leiab siit:

https://www.ria.ee/sites/default/files/content-editors/kuberturve/turvaline_meilivahetus_avalikus_sektoris_2019.pdf

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles