Susanna Veevo: Aafrika – kolooniad või koostöö?

Susanna Veevo
, Arengukoostöö Ümarlaua huvikaitseekspert
Copy
Saagikoristus ühes Zimbabwe kohviistanduses.
Saagikoristus ühes Zimbabwe kohviistanduses. Foto: Stefan Trappe/Caro/Scanpix

Tänavu plaanitav Eesti koostöö Aafrikaga peaks arvestama mitte ainult meie kasu, vaid sealseid võimalusi ja vajadusi, mille asjatundjate kaasamine on kasulik kõigile osapooltele, kirjutab Arengukoostöö Ümarlaua huvikaitseekspert Susanna Veevo.

Sel aastal on hulk välispoliitilisi silmi suunatud Aafrika poole, sest nii Eestis kui ELis plaanitakse Aafrikaga senisest strateegilisemat koostööd. Idee leida uusi viise, kuidas Aafrika riikidega koostööd teha, on iseenesest noobel. Mis puudutab aga potentsiaalseid tulemusi, siis on veel pikk tee minna, et paberimäärimisest ka reaalse kasuni jõuaks.

Välisministeerium on otsustanud kiirkorras kaardistada meie võimalused ja järgmised sammud Aafrikas, sealjuures keskendudes üksikutele prioriteetriikidele. Peamiselt räägitakse võimalustest Lääne-Aafrika riikides ning Keenias ja LAVis. Strateegia peaks valmima juba maikuus, vaid paari üksiku valdkondadeülese arutelu tulemusena. Praeguses järgus keskendub see pea täielikult ettevõtluse huvidele ja raha tegemise võimalustele, jättes suuresti kõrvale kestva arengu eesmärgid ning Aafrika enda vajadused ja huvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles