Enne õunapuu lõikamist tasub pisut õppida (2)

Silvi Lukjanov
Copy
Piret Virkepuu ja Urmas Haug lõikavad igal aastal ligi seitsesada õunapuud üle Eesti.
Piret Virkepuu ja Urmas Haug lõikavad igal aastal ligi seitsesada õunapuud üle Eesti. Foto: Silvi Lukjanov

Iga suur puu aias on väärtus, mida ei saa kiiresti asendada. Mõtlematu lõikamisega võib puu tervist rikkuda. Lõikamisel tasub teada iga õunapuusordi võrakuju ja seda lõigates vastavalt vormida, sest vertikaalsed oksad ei kipu saaki andma ja rippuvatel okstel jääb õunte välimus viletsaks.

„Õunapuid tuleb igal aastal lõigata ja kui enne lõikama asumist natukenegi asja uurida, jäävad pooled rumalused tegemata,” teadis aastas vähemalt seitsetsada õunapuud lõikav Piret Virkepuu.

Kui tavaliselt annavad õunapuude lõikamise ajast märku soojemad ilmad, siis tänavu on pidevalt olnud üks suur kevad või sügis – kuidas keegi paremaks peab. Õunapuude lõikamist soe talv aga ei mõjuta, pigem neile see meeldib. „Õunapuud ei vaja puhkamiseks krõbedat külma, nad puhkavad ka lõunapoolsetes maades, kus polegi talvel külmakraade. Õunapuu annab saagi, kogub varu ja elab puhkeperioodi n-ö ooteseisundis üle,” selgitas VH Haljastus OÜ üks juht Piret Virkepuu. Koos osaühingu teise juhi Urmas Haugiga lõikavad nad õunapuid 2013. aastast, igal aastal umbes seitsesada üle Eesti.

Tänavuse talve elasid õunapuud ilusti üle, polnud külmakahjustusi ega päikesepõletusi. Samas on tänavune niiskus soodustanud seenhaigusi ja tõbesid. „Talve elasid puupragudes ja pinnases hästi üle igasugu putukad-mutukad, on arvata, et neid on tänavu rohkem,” märkis Virkepuu.

Tänavu võib aasta ringi lõigata

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles