Suur Teadus rabab vaktsiini arendada

Jon Cohen
, ajakiri Science
Copy
Jennifer Haller saab 16. märtsil Ameerika Ühendriikides Seattle’is esimese inimesena doosi eksperimentaalsest Covid-19 vaktsiinikandidaadist. Praegu käib üle maailma vähemalt 52 vaktsiiniarendust.
Jennifer Haller saab 16. märtsil Ameerika Ühendriikides Seattle’is esimese inimesena doosi eksperimentaalsest Covid-19 vaktsiinikandidaadist. Praegu käib üle maailma vähemalt 52 vaktsiiniarendust. Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Haigus, mis oli Jennifer Halleri kodulinna Seattle’i haiglaid nädalaid halvatuna hoidnud, muutis 16. märtsil ka tema elu, aga mitte nakatumise tõttu. Sel kuupäeval sai kohalikus tehnoloogiafirmas töödejuhatajana töötavast naisest esimene inimene väljaspool Hiinat, kes vaktsineeriti katseliselt pandeemiana üle ilma leviva viiruse vastu. Sellest ajast saadik on ta kogenud ülevoolavat tänutunnet.

Vaktsiini, mille katsetamises Haller vabatahtlikuna osales, valmistab heldelt rahastatud biotehnoloogiafirma Moderna, mis ei ole toodet veel turule toonud. Moderna ja Hiina firma CanSino Biologics on esimesena alustanud väikesemahulisi kliinilisi uuringuid uue koroonaviiruse põhjustatud haiguse Covid-19 vastase immuunvastuse tekitamiseks. (Töös osalevate Hiina sõjaväe biotehnoloogia instituudi teadlaste info järgi algasid ka CanSino vaktsiiniuuringu katsed 16. märtsil.) Science’i trükkiminemise ajal (3. aprillil – toim) oli Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) lugenud kokku 52 katseid ootavat vaktsiinikandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles