Eriolukorra tõttu on tühistatud sellekevadised konnatalgud. Tänavu peavad konnad üle autoteede saama suures osas omal jõul.

Kui eelmise aasta talgutest võttis osa rohkem kui 300 vabatahtlikku, siis selleaastased talgud jäeti eriolukorra tõttu ära. Konnade aitamine pole keelatud, kuid seda tohib teha vaid kehtivatest liikumispiirangutest kinni pidades. Kõik kahepaiksed Eestis on looduskaitse all ja nende abistamine igati tänuväärne.

Konnade rände kaitseks on Astangul keelatud liiklemine öötundidel.
Konnade rände kaitseks on Astangul keelatud liiklemine öötundidel. Foto: Sander Ilvest

Ajutised liikluspiirangud on lisaks Astangu asumile Tallinnas kehtestatud veel Tartus Ihastes ja Porkuni külas Lääne-Virumaal. Konnapildiga hoiatusmärke leiab paljude teede servadest, kus konnaränne kohtub autoteega.

Konn ootamas sobivat võimalust teeületuseks turvalises kraavis.
Konn ootamas sobivat võimalust teeületuseks turvalises kraavis. Foto: Sander Ilvest

Eriolukord välistab talgud, kuid teisest küljest aitab konnade rändele kaasa see, et autoliiklus on vähenenud. Maanteameti analüüsist selgub, et keskmiselt on autoliiklus vähenenud kolmandiku võrreldes eriolukorra eelse ajaga. Konnade ohutust suurendab fakt, et enim ehk 33% on vähenenud sõiduatode liiklus, need on sõidukid mis liiguvad öösel, just siis kui konnad teed ületama asuvad.

Lähedal elav Brittel aitamas ühte kärnkonna teeületusel.
Lähedal elav Brittel aitamas ühte kärnkonna teeületusel. Foto: Sander Ilvest

Inimese abistatud reisist üle autotee võttis eelmine aasta osa 14 774 konna,  täpsemalt 13 993 harilikku kärnkonna, 601 rohukonna, 117 rabakonna ja 62 tähnikvesilikku. Kui suur hulk konni omapead teed ületab on võimatu öelda.

Kärnkonn ületamas asfalteed Kehra lähedal.
Kärnkonn ületamas asfalteed Kehra lähedal. Foto: Eero Vabamägi

Kõik konnaliigid kevadel rännet ette ei võta, tung kudemiseks rännata on harilikul kärnkonnal, rohukonnal, rabakonnal ja tähnikvesilikul.

Teeületusel on konnadele suurimaks ohuks autorattad.
Teeületusel on konnadele suurimaks ohuks autorattad. Foto: Eero Vabamägi

Sõiduteel autorataste all hukkumine ei ole kõikide konnade lõpp, kuid kui arvestada, et vaid üks protsent kullestest saab piisavalt vanaks, et anda järglasi siis väärib iga konn turvalist teeületust.

Õnnetult lõppenud teeületus.
Õnnetult lõppenud teeületus. Foto: Eero Vabamägi
Kommentaarid
Copy