Valitsuse otsus: Saaremaal viiakse läbi masstestimine (28)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Ministrid kandsid valitsuse pressikonverentsil kaitsemaske.
Ministrid kandsid valitsuse pressikonverentsil kaitsemaske. Foto: Tairo Lutter

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) sõnul otsustas valitsus läbi viia masstestimise ning laustestimisega alustatakse Saaremaal. 

«Valitsuses otsustasime viiruse leviku masstestimise korraldamise. Esimesena viiakse masstestimine läbi Saaremaal koos teadusliku uuringuga. Selle tulemuste pinnalt käivitatakse masstestimine koos uuringutega kogu riigis. See on vajalik samm viiruse tõkestamisel ning naasmisel normaalsesse ellu,» kirjutas välisminister.

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond) kinnitas, et täna toetati rahvastikupõhist sero-epidemioloogilise uuringu läbiviimist ning seda esialgu Saaremaal. Praegu vaadatakse eeskätt antikehasid tuvastavate testide poole. Kuid testid, mida kasutatakse Saaremaal masstestimises valitakse välja sotsiaalministeeriumi, terviseameti ja Covid-19 teadusnõukoja poolt.

«Koduseks kasutuseks teste pole võimalik kasutada, vähemalt esialgu, kuna selliseid sobivad usaldusväärseid teiste hetkel turul pole,» selgitas Kiik, lisades, et kasutada tuleb ikkagi professionaalseid teste. 

«Testimine toimub vabatahtlikkuse alusel. Vahe on lihtsalt selles, et me räägime antikehade testist, et inimesel ei pea olema sümptomeid testimise ajal,» märkis sotsiaalminister. Antikehade test näitab ära, kas inimene on ka varasemalt haigust läbi põdenud. «Mõte on selles, et saada selline pilt, kui suur on olnud Eestis koroonaviiruse levik. Hetkel alustame Saaremaal ning nende tulemuste pinnalt vaatame, kas need toimivad, töötavad ja näitavad usaldusväärset tulemust,» selgitas Kiik. Pärast seda hakatakse vaatama, kuhu ja millistes etappidest seda Eestis laiendada. 

Kõige suuremaks väljakutseks peab Kiik usaldusväärse testi leidmist, kuna turul on väga palju pakkumisi ja paljud neist pole meditsiinilises mõttes töökindlad. «Kahtlemata on ka väga palju teste töös ja väljatöötamisel, arendusi ja meil tuleb nüüd valida, mis on parim ja kättesaadav antikeha test,» lausus Kiik. Ta toonitas üle, et ikkagi on mõeldud selle projekti raames teenusosutaja poolt tehtud teste. 

Reinsalu sõnul on välisministeerium juba esimese kiirtestide kaardistamise Euroopas ning mujal maailmas andnud sotsiaalministeeriumile üle. «Erinevates maailma riikides kiirteste on olemas. Muidugi tuleb kriitilise pilguga suhtuda. Aga Jaapan, Ameerika, Lõuna-Korea, Hiina ja Euroopa suured riigid, mille turul need on ja mille ettevõtted neid ka valmistavad,» selgitas Reinsalu. «Eksperdid peavad langetama valiku oelmasolevatest ning hindama ka seda, millised tulevased uuringud on.»

Mis saab aga pärast, vastas minister, et mõttekäik on tegelikult väga lihtne. Saaremaa on projekt, mille puhul on viiruse tõkesamise vajadusest on see kõige akuutsem ja siis saada ka tegelik viiruse leviku sero-epidemioloogilise uuringuna ülevaade. Pärast seda on mõistlik teha seda üle riigi, lähtudes prioriteetidest, ressurssidest ja erinevatest piirkondadest,» märkis minister. 

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles