Kristuse ülestõusmist kuulutatakse kiriku asemel Youtube’is

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Panama õhuvägi viis Santa Maria de la Antigua kuju kopterile ja lennutas teda koos peapiiskop Jose Domingo Ulloaga riigi kohal, et paluda kaitset viiruse eest. FOTO: Luis Acosta/AFP/Scanpix
Panama õhuvägi viis Santa Maria de la Antigua kuju kopterile ja lennutas teda koos peapiiskop Jose Domingo Ulloaga riigi kohal, et paluda kaitset viiruse eest. FOTO: Luis Acosta/AFP/Scanpix Foto: LUIS ACOSTA/AFP/Scanpix

Suure nädala neljapäeval ehk viimse õhtusöömaaja missal pesevad katoliku preestrid tavaliselt apostleid sümboliseeriva 12 koguduseliikme jalgu, meenutamaks, kuidas Kristus oma jüngrite jalgu pesi.

Paavst Franciscus on oma ametiajal seda rituaali avardanud. Ta on käinud pesemas vangide ja pagulaste jalgu. Valikus on olnud nii kristlasi kui ka moslemeid, nii mehi kui ka naisi. Seekordsel viimse õhtusöömaaja missal Püha Peetruse basiilikas aga jalgu ei pestud. Üleüldse oli seal kokku vaid tosinkond inimest.

Oma püha neljapäeva jutluses meenutas Franciscus Covid-19sse surnud preestreid ja misjonäridena kaugetes kohtades elust lahkunuid. Ta rääkis piiskopist, kes misjonipunktides käis kõigepealt alati surnuaias ja kohalikesse tõbedesse surnud noorte misjonipreestrite haudadel. «Nad ei olnud valmis, neil ei olnud antikehi,» sõnas ta.

Päev varem nõudis koroonaviirus esimese preestri elu Roomas. 8. aprillil Rooma biomeditsiinilise haigla intensiivraviosakonnas surnud 78-aastane isa Miguel Ángel Tábet oli paavstliku Püha Risti Ülikooli emeriitprofessor. Haiglas on veel kaks temaga samas Opus Dei majas elanud preestrit.

Eilseks oli Covid-19 nakkuse tagajärjel surnud 96 Itaalia preestrit, neist valdav osa riigi viirusest rängemalt laastatud põhjaosas. Vatikanis on koroonaviirus diagnoositud kaheksal inimesel, neist kaks on haiglas. 83-aastasele paavstile on tehtud kaks Covid-19 testi, mõlemad olid negatiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles