KOHALIK VAADE Itaalia rikkaim piirkond kukkus võitluses viirusega läbi

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Lombardia maakonnas hospitaliseeriti 60 protsenti koroonaviirusega nakatunutest, mis tõi kaasa haiglate ülekoormamise ja viiruse ulatusliku leviku meditsiinitöötajatele ning kaaspatsientidele. 
Lombardia maakonnas hospitaliseeriti 60 protsenti koroonaviirusega nakatunutest, mis tõi kaasa haiglate ülekoormamise ja viiruse ulatusliku leviku meditsiinitöötajatele ning kaaspatsientidele. Foto: PIERO CRUCIATTI/AFP/Scanpix

Kui esimesed teated Covid-19 kohta Itaalias ringlema hakkasid, pidasid paljud analüütikud ainsaks heaks uudiseks seda, et viirusepuhang on riigi kõige jõukamas maakonnas Lombardias, mis annab 25 protsenti kogu riigi SKPst.

On tõsi, et Lombardia tervishoiuasutused ja majanduslikud ressursid võimaldavad epideemiale paremini vastu seista. Teisalt aga mängis rikkus piirkonna vastu ja muutus üheks nakatumise faktoriks. Täpselt samamoodi nagu New Yorgis, võimaldasid tihe asustus ja tugevad ning ulatuslikud kaubandussidemed viirusel täiskiirusel levida.

Nüüdseks on teada teisedki olulised asjaolud, näiteks see, et viirus levis piirkonnas juba enne esimesi ametlikke hoiatussignaale. Vähetähtis pole seegi, et head Lombardia haiglad, kuhu kirjutati sisse palju inimesi, polnud enam elupäästvad asutused, vaid omamoodi plahvatusohtlikud viirusepommid, mis võimaldasid nakkusel hoogsalt levida kõige haavatavamate gruppide, eakate ja haigete seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles