Tõnis Oja: nüüd on tõesti teisiti (20)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann

Koroonapandeemia põhjustab maailmamajanduses ilmselt suuri muutusi, tuues lisaks üldisele surutisele kaasa mõnede majandusharude lõpu, ent mõnede puhul ka õitsengu, kirjutab Postimehe majandustoimetuse ajakirjanik Tõnis Oja.

Eelmise sajandi üheksakümnendate aastate internetimulli haripunkti ajal, mil mitte kunagi kasumit teeninud ettevõtete aktsiate hinnad kerkisid taevastesse kõrgustesse, hakati rääkima, et internetifirmad ei peagi nüüd ja praegu kasumlikud olema. Piisab, kui projektsioonid näitavad kasumlikkust kunagi tulevikus. Tavapäraste kasumiaruannete kõrval, mida regulaatorid siiski nõudsid, hakati esitama nn pro forma aruandeid, see tähendab, et mitte tegelikku seisu, vaid seda, mis saab projektsioonide kohaselt olema tulevikus.

Toona räägiti, et tänu interneti ja arvutitehnoloogia arengule on maailm täiesti muutunud ja traditsioonilised majandusaruanded on ajast ja arust, mistõttu on nüüd kõik teisiti.

Sama lauset korrati ka selle sajandi esimese kümnendi kinnisvarabuumi ajal, seda eriti meil. Kinnisvaralaenude mahud ja hinnad kasvasid siis kümnetes protsentides aastas, aga kinnisvaraarendajad ja analüütikud näitasid graafikuid, kus võrreldi meie elamumahtude suhtarve võrrelduna Põhjamaade ja Lääne-Euroopa riikidega, ning selgitati, et meie kinnisvaraturul on ruumi ülikiireks kasvuks veel aastakümneteks.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles