Pandeemiast loodetakse jagu saada digiandmete abil (3)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Itaalia karabinjeerid võtsid kasutusele droonid kontrollimaks, et inimesed ei kogune mitmekesi tänavatel ja parkides.
Itaalia karabinjeerid võtsid kasutusele droonid kontrollimaks, et inimesed ei kogune mitmekesi tänavatel ja parkides. Foto: Fabio Sasso/agf/sipa/fabio/Scanpix

Lõuna-Korea on andnud valitsusasutustele ligipääsu mobiiltelefonide asukohaandmetele ning valvekaamerate ja pangakaartide infole, et panna paika koroonaviirusega diagnoositute liikumismustrid ja tuvastada, kuidas viirus on edasi kandunud. Nutirakendused teavitavad kasutajat, kui ta on viimastel nädalatel haigestunuga kokku puutunud. Näiteks saadab üks äpp teatise, kui haige on olnud lähemal kui sada meetrit.

Võitluses koroonapandeemiaga on valitsused, teadlased ja ettevõtted pannud suuri lootusi andmete kogumisele, et ajada viiruse leviku jälgi ja puhanguid ennetada. Võimalikke vahendeid selleks on kolm.

Esiteks dokumenteerimine, kus infotehnoloogia vahendeid kasutatakse andmete kogumiseks inimeste liikumise ja nende tervisliku seisu kohta. Teiseks mudeldamine, kus andmeid kogutakse haiguse levikumustrite kohta. Kolmandaks kontaktide jälitamine, mis võimaldab tuvastada haigusekandjaga kokku puutunud inimesi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles