Kirurgilise maskiga kaitsed teisi, respiraatormaskiga ennast (28)

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
Maski kandev inimene.
Maski kandev inimene. Foto: Sander Ilvest

Koroonaviiruse kriisis on tähtis teada teada, mis vahe on respiraatoril ja kirurgilisel näomaskil. Tiheda filtriga respiraator katab suu-nina ümbruse hermeetiliselt, mask ripub aga vabalt ees ja õhk pääseb maski ääre vahelt liikuma. Kui soovid kaitsta ennast õhus olevate viiruste-bakterite eest, tuleks kasutada respiraatorit. Kui soovid aga kaitsta teisi enda viiruste-bakterite eest, tuleks kasutada kirurgilist maski.

Pühapäeval saabus Hiinast ja kolmapäeval jõudis apteekidesse müüki respiraator FFP1. Tekkis segadus, sest oodati justkui kirurgilisi maske. Osa maskidest pidi minema riigile, kes soovis meedikutele osta hoopis respiraatoreid FFP2 ja FFP3. Anonüümse allika sõnul olid tellimuses isikukaitsevahendite standardid liiga üldised.

Niisuguste segaduste vältimiseks tuleks täpselt kirja panna, kas tellija tahab takistada nakkuse levimist väliskeskkonda, milleks tuleb osta kirurgilised maskid, või on vaja sissehingatavat õhku puhastada, milleks sobivad respiraatorid. Respiraator sobib kasutamiseks tervele, kirurgiline mask koroonaviiruse sümptomitega inimesele.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles