Heiki Pant: unustatud Brexit

Copy
Heiki Pant.
Heiki Pant. Foto: Erakogu

Koroonakriis on Briti ühiskonnas Brexiti asemel esile tõstnud hoopis muud elulised teemad, kirjutab EASi ekspordinõunik Suurbritannias Heiki Pant.

Kui enamik riike üritab koroonaviiruse vastu võidelda isolatsiooni kehtestades, jäi Suur­britannia esialgu silma oma karjaimmuniteedi tekitamise katsega, mille nende kõrgeim meditsiininõunik välja pakkus. Idee sattus tulise kriitika alla, kui mudelitest selgus võimalik surnute arv.

Inglismaal elades olen tasapisi juba harjunud sellise sõnaga nagu «eriolukord» (emergency). Siinne valitsus kuulutas eelmisel aastal välja kliimaeriolukorra, talvisel gripihooajal on Briti tervishoiusüsteem enamasti eriolukorras ning lisaks on emergency seoses ühiskonna abi vajavate inimrühmadega, nagu kodutud jt. Seda sõna kuuleb siin väga sageli ja peamine erinevus on ehk see, et koroonakriis on tekitanud tõelise eriolukorra – isolatsiooni, mida siin saartel varem nähtud ei ole. Ühiskond, mille nurgakiviks on jalgpall, mis nüüd on samuti isolatsiooni tõttu pausil, on jõudnud uude reaalsusesse.

Asjaolu, et brittide peaminister pidi oma elu eest võitlema intensiivravis, tõi olukorra tõsiduse koju kätte kõigile. #Pray for Boris («palveta Borisi paranemise eest») oli üks online-elu populaarsemaid teemaviiteid ning võimuvaakumis tuli appi ka kuninganna Elizabeth, kes tegi lühikese ajavahemiku jooksul rahvale nii tele- kui ka raadiopöördumise. Nüüd on peaminister lubatud haiglast välja taastuma ning üleüldine kaasaelamine tema tervislikule seisundile on asendunud tänuavaldustega meditsiinisüsteemi kangelastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles