Lauri Laats: ootame solidaarsust ka pankadelt

Copy
Tallinna Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. FOTO: Peeter Langovits
Tallinna Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. FOTO: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits

Koroonakriisi tingimustes peaksid pangad olema solidaarsed ühiskonnaga ja kehtestama pangalaenude tagasimaksetele ajutise moratooriumi, kirjutab Mustamäe linnaosa vanem ​Lauri Laats.

Koroonaviirus nakatas peale inimeste ka majanduse, öeldakse viimasel ajal tihti. Veel mõni kuu tagasi ei osatud praeguseks tekkinud probleeme ettegi kujutada, kardeti hoopis majanduse liiga kiiret ja võimsat edasist kasvu. Nüüd enam liiga kiire kasvu probleemi pole, see on selge. Samas ei ole raha ju Euroopas ja mujal maailmas sugugi otsa saanud, see on lihtsalt seisma jäänud, sest inimesed on sunnitud istuma kinniste uste taga. Millist rolli kannavad sealjuures pangad – need institutsioonid, kelle kätte on koondunud raha ja õigus sisse nõuda võlgasid? Millisel hetkel hakkab ühiskond nõudma solidaarsust pankadelt?

«Pangad kriisis heategevust ei tee!» – sedaviisi jõuliselt ja otsekoheselt väljendas end kodumaise Coopi panga juhatuse liige Hans Pajoma hiljuti Äripäeva raadios (19.03). See kahtlemata pragmaatiline sõnavõtt on pälvinud juba piisavalt palju kriitikat, mistõttu pole mõtet sellel pikemalt peatuda. Loomulikult on pankurihärral õigus niiviisi mõelda ning ka seadus on tema poolel. Kui on leping, siis tuleb seda täita. Võlg on võõra oma. Pank peab teenima raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles