Circle K juht Kai Realo: avameelselt kütuse hinnast (31)

Kai Realo
, Circle K Eesti peadirektor
Copy
Kai Realo Viljandi Endla tänava Cirkle K-s.
Kai Realo Viljandi Endla tänava Cirkle K-s. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kütusemüüjate väidetav vastuseis ei ole hinnalangetuse viibimise põhjus, kirjutab Circle K Eesti peadirektor Kai Realo.

Ei möödu päevagi mõne postituse või arvamuseta, et kütusemüüjate postihinnad on samad ning selle põhjuseks saab olla vaid mootorikütuste jaemüüjate ühine vastuseis hinnamuudatustele. Pahameelt on avaldanud nii mitmed poliitikud, ajakirjanikud kui ka anonüümsed kommentaatorid. Alles eelmisel nädalal kutsusid Rein Lang ja Väino Koorberg ajakirjanikke Kuku raadio saates «Olukorrast ajakirjanduses» uurima, miks Eestis autokütuste hinnad ei lange. Kuna kolmapäeval langetasime nii mootoribensiini kui LPG jaehindu, siis võivad vandenõuteoreetikud ka siin seoseid märgata: hindade langetamiseks piisab vaid meedias avaldatud tabavast sõnast. Kui nende kahe sündmuse vahel oleks seos, siis võiks meedias avaldatud kriitika ja pahameele abil sama hästi tõrjuda ka koroonaviirust või ravida haigeid.

Eestis mõjutavad mootorikütuste hindu võrreldes naaberriikidega erakordselt kõrged aktsiisimaksud ning pööraselt kulukas biokütuste ja keskkonnanõuete seadusandlus. Tänavu Eestis kehtima hakanud vedelkütuste seaduse ja atmosfääriõhu kaitse seaduse muudatused tõid kaasa mootorikütuste kallinemise.

Kogu Eesti kütusevajadus on väiksem kui mõne suurriigi mõjuka ärikliendi tarbimismahud ning oleme üks kahest Euroopa riigist, kellel pole mootorikütuste rafineerimise tehast ega võimekust vedelaid biokütuseid ise toota. Seetõttu jääb arusaamatuks, miks kehtestati Eestis nõuded, mille täitmiseks tuleb teha erakordseid pingutusi ja kulutusi ning mis tõstavad niigi kõrgelt maksustatud mootorikütuste hindasid tarbija jaoks veelgi. Mitmetes riikides on biokütused kas aktsiisist üldse vabastatud või on nende aktsiisimäär oluliselt madalam, kuid Eestis tuleb aktsiisi ühtmoodi tasuda nii fossiilselt kui ka biokütuselt.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles