Riskimaadest tulijad on kapol silma all

Andres Einmann
Copy
Iraani luure üritas saada ligipääsu Tartu Ülikooli e-posti kontodele.
Iraani luure üritas saada ligipääsu Tartu Ülikooli e-posti kontodele. Foto: Sander Ilvest

Kaitsepolitseid (kapo) teevad ettevaatlikuks viimastel aastatel Eestisse sisse rännanud niinimetatud terrorismi riskiriikidest pärit inimesed, kelle hulk on alates 2016. aastast kolmekordistunud.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu rõhutas, et kindlasti ei tähenda teatud riigist pärit olemine kohe seotust terrorismiga, kuid nende inimeste arvu kasv on kapole tööd juurde toonud. Sinisalu sõnul on kapo ülesanne takistada riigi julgeolekule ohtlike inimeste saabumist Eestisse. See on vajalik radikaliseerumise ennetamiseks, terrorismi toetamise tõkestamiseks ja samuti rünnaku korraldajate värbamiste ärahoidmiseks.

Suhteliselt väikese kohaliku muslimikogukonna ja riigi majandusliku olukorra tõttu ei olnud Eesti seni riskiriikide kodanikele atraktiivne. Nüüd on Eesti majanduslik olukord paranenud ja nõudlus tööjõu järele suurenenud. Muutused rändega seotud õigusaktides lihtsustasid ning kiirendasid elamise ja töötamise õiguse saamise võimalusi. Oma mõju oli ka kõrghariduse reformil. Nende asjaolude kogumina on Eesti kujunenud rände sihtriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles