Põllumehed muretsevad piimahinna ja töötajate tervise pärast

Silvi Lukjanov
Copy
Sügisese kartulivõtu ajal ei osanud Jaagumäe talu töötajad koroonakriisi uneski näha. Preagu on tähtis, et töötajad püsiksid terved. Ettevõtte juhi Tarmo Timmi sõnul ei saa alati hoida kahemeetrist vahet, kuid välditakse eri osakondade töötajate kokkupuuteid ja loomulikult ka võõraid.
Sügisese kartulivõtu ajal ei osanud Jaagumäe talu töötajad koroonakriisi uneski näha. Preagu on tähtis, et töötajad püsiksid terved. Ettevõtte juhi Tarmo Timmi sõnul ei saa alati hoida kahemeetrist vahet, kuid välditakse eri osakondade töötajate kokkupuuteid ja loomulikult ka võõraid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänavu kevadel rõõmustavad põllumehed hea ilma ja sellegi üle, et süüa vajab inimene igas olukorras. Praegu korrastuvad riigi põhiväärtused, sest arutu kärutamine ümber maailma ja kütte raiskamine polnud mõistlik. Kõik on hästi seni, kuni töötajad püsivad terved ja vasikad sünnivad.

Võrumaal Jaagumäe talus köögi- ja teravilja kasvatav Tarmo Timmi rõõmustas kevade ja ilusa ilma üle. „Talve elasime kenasti üle, kõik kasvab ja areneb, isegi tööle tulla tahtjad juba helistavad ja just oma inimesed,” loetles ta. Ei pääse Jaagumäe talugi päris ilma ukrainlastest tööjõuta, 70 töötaja seas on neid üsna mitu. „Kuid kergemad tööd saab ikka oma inimestega tehtud.”

Kaalukauss vajus kultuuri poole kaldu

Jaagumäe näeb praeguses olukorras pigem riigi põhiväärtuste korrastumist. „Meil hakkas kaalukauss kultuuri, laulu ja tantsu poole kaldu vajuma. Vundament on ikka toidutootmine, sellele toetub kõik ülejäänu. Nüüd on tähtsuse järjekord jälle paremini paigas,” arutles ta.

Ülemaailmseni jõudes lisab Timmi, et loodetavasti hakkavad inimesed nüüd enam märkama kodukandi tootjaid ja soosima nende kaupa. „Praegust väikest reset’i oli vaja, et mõttemaailma muuta. See ­arutu kärutamine ümber maailma ja kütuse raiskamine polnud ju mõistlik,” nentis ta.

Järvamaal piima tootva ettevõtte Metstaguse Agro juht Teet Kallakmaa sõnutsi pole praeguses olukorras midagi rõõmustavat. „Ilus ilm võib-olla, päike vahepeal paistab, kuid üldiselt on ju ilmgi jahe ja tuuline,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles