Künniselts aitab eestlased maailma viia

Heino Laiapea
, vaatleja
Copy
Kehtna künnimees Priit Puuorg saavutas Venemaa lahtistel künnivõistlustel 2015. aastal Saratovis 3. koha.
Kehtna künnimees Priit Puuorg saavutas Venemaa lahtistel künnivõistlustel 2015. aastal Saratovis 3. koha. Foto: Heino Laiapea

Märtsi lõpus tähistas Eesti künniselts 30. juubelit. Selts loodi 29. märtsil 1990. aastal tollases 9. Mai kolhoosis Väätsal, et künnientusiastid saaksid osaleda künni maailmameistrivõistlustel – ülemaailmse künniorganisatsiooni (WPO) tingimuste kohaselt peab osaleval riigil olema oma künniorganisatsioon.

Seltsi asutajaliige tehnikadoktor Edvin Nugis meenutas, et Eesti kündjad olid aastaid Nõukogude Liidu künnivõistlustel esimeste seas, 1977., 1986. ja 1988. aastal saadi võistkondlikult esikoht. Seega oli loomulik meie kündjate püüd ennast maailma parimatega võrrelda.

Eesti künniseltsi eesmärk on korraldada igal aastal kohalikud künnimeistrivõistlused ja lähetada parimad MMile. Tõsi, neljal aastal (1997, 2006, 2008 ja 2009) pole MMist osavõtt peamiselt majanduslikel põhjustel õnnestunud.

Läbi aastate on Eestit maailmameistrivõistlustel esindanud 12 kündjat.

Kolmel aastal on Kehtna kündjad Kaspar Järvala ja Priit Puuorg osalenud EMil ja viiel aastal Venemaa lahtistel künnivõistlustel. Veel on käinud meie mehed kündmas Soomes, Šotimaal ja Lätis rahvuslikel võistlustel. Just välisvõistlustel saadakse väärt kogemusi.

Üle viiekümne aasta on künniõpetust jagatud põllumeeste koolis Olustveres. Riho Kala, Elmut Lehiste ja Helme Uuseni eestvedamisel on Olustvere rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus paisunud 47 osavõtjani. Lisaks saavad noored osaleda Eesti meistrivõistlustel noorteklassis. Varem on noorte künnimeistriks tulnud ka Kehtna ja Põltsamaa ametikoolide õpilased, viimasel ajal Olustvere MTK ja Järvamaa Kutsehariduskeskuse noormehed.

Kaks aastat on Muuga-Laekvere koolis Aivar Tamme eestvedamisel künnipäeva korradatud. Tema poeg Andres on noorim võistukündja, kes saavutas noortevõistlustel II koha.

Rohkem kui kakskümmend aastat peeti Võrumaa künni õppepäevi ja võistlusi talupidajate liidu tegevjuhi Marika Parvi ja Ivar Rosenbergi juhtimisel. Võrumaa üritustelt on kasvanud välja pöördatrade meistrite klassis võistlev Mart Raudsep.

Varemalt Tormas peetud künnivõistlusi vedasid Ahto Vili ja Arvi Tammel. Endiselt jagab kündjatele nõu tuntuim künniasjatundja Urmas Lees. 2014. aastal asutatud Kaspar Järvala Künniklubi on neljal aastal olnud Kehtnas üks Eesti künnivõistluste korraldajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles