Koduaia maasikad ootavad kahjurite käest päästmist

Copy
Ülevalminud viljad lähevad kergesti hallitama ja sealt levib haigus ka tervetele viljadele.
Ülevalminud viljad lähevad kergesti hallitama ja sealt levib haigus ka tervetele viljadele. Foto: Ulvi Moor

Praegusel raskel ajal plaanib mõnigi muru asemele hoopis maasikapeenra rajada. Jagan näpunäiteid, kuidas koduaias maasikaid kasvatada nõnda, et lisaks värskele lauamarjale oleks üht-teist sügavkülma panna.

Maasikakasvatuses pole midagi keerulist, kuid hoolt vajavad maasikataimed kindlasti enam kui sõstrapõõsad. Pinnapealse juurestiku tõttu on maasikaid vaja rohkem kasta ja väetada. Samuti on tarvis võidelda kahjurite ja haigustega.

Õige hooldamise korral saab esimese aasta A+ suurusega frigotaimelt 150–200 g saaki. Aastatel 2019–2022 tehakse aiandusklastri innovatsiooni raames aedmaasikate maheviljeluskatseid eri sortidega nii tunnelis kui avamaal. Esimesel aastal saadi maheviljeluses kõige enam turustatavat saaki sordilt ‘Sonsation’ (237 g). Kel katsetulemuste vastu põhjalikum huvi, leiab infot Eesti Aiandusliidu kodulehelt.

Kaks või kolm aastat vana maasikataim annab juba pool kilo vilju. Üle nelja aasta vanad taimed tuleks asendada uutega, sest viljad jäävad väikeseks ning haigusi ja kahjureid on üha rohkem. Uus maasikapeenar tuleks kindlasti rajada teise kohta, sest maasikas ei talu endale järgnevust.

Eemalda kuivad lehed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles