Haigekassa juht lubab haigushüvitised välja maksta mai alguseks

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Rain Laane
Rain Laane Foto: Tairo Lutter

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane ütles Postimehele, et haigushüvitise (sh kolme esimese päeva eest) väljamaksmine seisab õiguslike toimingute taga. Haigekassa juht lubab raha hiljemalt mai alguseks.

«Oleme haigekassas teinud ära kõik ettevalmistused haiguslehtedele jäänud inimestele hüvitise maksmiseks. Aga Eesti on õigusriik ning enne tuleb teha teatud toimingud,» ütles Laane.

Tema sõnul tekib juriidiline alus hüvitise maksmiseks tõenäoliselt järgmisel neljapäeval. «Täna on riigikogus lisaeelarve kolmas lugemine, kus on ette nähtud haigekassale 7,1 miljonit esimese kolme päeva haigushüvitiste maksmiseks. Tehniliselt käib see protsess nii, et kui riigikogu on seadusemuudatuse vastu võtnud ning president selle välja kuulutanud, tekib valitsusel alus vastav korraldus välja anda. Valitsus koguneb järgmisel neljapäeval. Selle korralduse taga ootab hetkel üle 60 000 inimese töövõimetushüvitise lehte,» selgitas ta.

Laane sõnul peaks raha inimeste kontodele jõudma hiljemalt mai alguseks. «Ma ei ütle, et  pärast korralduse jõustumist saadakse esimesel päeval raha kätte. See on natuke sarnane tulumaksudeklaratsioonide tagastusega. Aga loodan, et hiljemalt mai alguseks on inimestel raha olemas. Võib juhtuda, et jõuame ka varem. Oleme enda IT-süsteeme vastavalt kohendanud ja see on meie prioriteet,» selgitas haigekassa juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles