Maive Rute: Eesti Pank seisab hea, et raha jõuaks inimesteni (5)

Maive Rute
, Eesti Panga asepresident
Copy
Eesti Panga asepresident Maive Rute FOTO: Madis Sinivee
Eesti Panga asepresident Maive Rute FOTO: Madis Sinivee Foto: Madis Sinivee

Tänases üsna ettearvamatus majandusolukorras on Euroopa keskpangad ühiselt andnud kommertspankadele suurema paindlikkuse, et täiendavalt laene anda või laenukahjumeid katta, kirjutab Eesti Panga asepresident Maive Rute.

Eesti ettevõtete ja inimeste rahaasjad käivad valdavalt läbi pankade, kes peavad praeguses eriolukorras leidma tasakaalu hoiuste säilitamiseks vajaliku ettevaatlikkuse ning klientide kriisiajast üle aitamise paindlikkuse vahel. Vaatan siinkohal pankade köögipoolt selles mõttes, kuidas oleme Eesti keskpangana astunud samme selles suunas, et praeguses eriolukorras raha majandusse ja inimesteni jõuaks. Osana suurest rahaliidust on paljud sammud otsustanud euroala keskpankade juhid ühiselt. Neid samme kirjeldas Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde siinsamas arvamusküljel (9. aprill), nii et ma keskendun Eesti osale.

Eesti Pank on meie riigi keskpangana see, kes laenab siinsetele pankadele tagatiste vastu raha, kui pangad seda soovivad. Eestis on laiemapõhjalist varaostu seni takistanud reitinguga ja noteeritud finantsvarade vähesus. Võlakirju on noteerimata lihtsam välja anda, aga paraku ei kõlba need siis tagatiseks ei keskpankadele ega teistele finantsturu osalistele. Ettevõtete poolel on noteeritud investeerimisjärgu reitinguga võlakirju vaid üksikutel, nagu näiteks Eesti Energia ja Elering. Reitinguga pandikirju on seni väljastanud vaid Luminor. Hea uudis on see, et praeguse kriisi käigus vaatavad euroala keskpangad tagatisvarade nõuded veel kord üle ja sobivaks muutuvad ka näiteks Eesti valitsuse noteerimata võlakirjad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles