Seeder: võimalik järgmine lisaeelarve sisaldaks kärpeid (2)

BNS
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Mailiis Ollino

Erakonna Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles kolmapäeva õhtul «Aktuaalse kaamera» stuudios, et võimalik järgmine riigi lisaeelarve peaks sisaldama kärpeid, mille ettepanekutega tuleb valitsus välja järgmise kolme kuu jooksul.

«Säästueelarvete tegemine on hoopis teine maailm, kui tavaliste lisaeelarvete tegemine. Aga valitsus on juba otsustanud ja protokolliliselt ka kirja pannud, et tullakse välja teise kvartali jooksul säästueelarve ettepanekutega. Millised need saavad olema, eks me seda siis näeme,» ütles Seeder.

Järgmise lisaeelarve koostamine sõltub Seederi sõnul sellest, kui kiiresti viirus taganeb ja kui pikaajaline ja sügav mõju on sellel kriisil Eesti majandusele.

«Kui see esimene lisaeelarve ja pakett on suunatud majanduse abistamisele niiöelda üle välja, siis see võimalik teine lisaeelarve peab kindlasti keskenduma juba konkreetselt nendele sektoritele ja nendele ettevõtetele, kes on võimelised kriisist kõige esimesena väljuma,» rääkis Seeder.

«Teine lisaeelarve peab kindlasti endas sisaldama ka säästmist, sest ei ole võimalik, et erasektor kärbib ja tõmbab kokku ja avalik sektor seda ei tee. Nii, et teine lisaeelarve saab olema kindlasti teistsugune kui esimene lisaeelarve,» märkis Seeder.

«Säästa tuleb kindlasti juba nende tegevuste arvelt, mis praegu ära jäävad ja kui me räägime ka aktsiiside alandamisest, siis tõenäoliselt ka paljud teenused ja kaubad lähevad odavamaks,» lisas ta.

Seeder rääkis, et sääst tuleb suunata ettevõtluse arenguks ja tervishoidu.

Tema sõnul ei tohiks aga praegu säästa riiklike investeeringute ja ka kohalike omavalitsuste investeeringute arvelt, mis elavdavad majandust.

Seeder rõhutas, et võimalik järgmine, kärpimist sisaldav lisaeelarve ei saa olla analoogne 10 aastat tagasi vastu võetud lisaeelarvega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles