TÜ teadlased: kuidas ühiskond mobiilpositsioneerimisest võidaks (2)

Copy
Telia mobiilse interneti kaart pärast eriolukorra kehtestamist 17. märtsil.
Telia mobiilse interneti kaart pärast eriolukorra kehtestamist 17. märtsil. Foto: Telia

Kuidas võiks ühiskond võita, kasutades mobiilpositsioneerimise andmeid ja riivamata seejuures inimeste eraelu puutumatust, kirjutavad Tartu Ülikooli inimgeograafia vanemteadur Siiri Silm ning sotsioloogia vanemteadur Kati Orru. 

Inimeste liikumise läbimõeldud korraldamine aitab kiiremini tulla välja koroonakriisist ja taastada normaalse elurütmi. Selliseid kriitilisi olukordi tekib aga pidevalt, ka praeguse kriisi järgselt, ning elanike paiknemise teabest sõltuvad inimeste elud. Näiteks möödunud aasta sügistormi ajal oli pääseameti jaoks oluline teada, kui palju inimesi asub erinevates ohupiirkondades. See teave on oluline ka tavaolukorras, näiteks Eesti Pank on kogu maailmas teerajaja mobiilpositsioneerimispõhise turismistatistika tootmisel.

Üleilmsed muutused panevad proovile riigi võime saada hakkama nii praeguses eriolukorras kui ka eriolukorra lõpetamise korraldamisel. Siin on keskne element liikumispiirangute järk-järguline eemaldamine, kuid arukate otsuste tegemiseks ja erinevate gruppide eripärade ja vajadustega arvestamiseks vajame infot inimeste tegeliku liikumise ning liikumisvajaduse kohta. Täpsemad andmed aitavad seatud eesmärke paremini saavutada, aga ka tulemusi pidevalt jälgida ja analüüsida ning vajadusel muuta paindlikult valitud suunda.

Enne kriisi olid inimesed harjunud palju liikuma, ent eriolukorra ranged meetmed on liikumist oluliselt piiranud. Me ei tea, milliseks kujuneb inimeste liikumiskäitumine pärast eriolukorra lõppemist, kas minnakse tagasi varasemate harjumuste juurde ning millisel määral säilib midagi eriolukorra ajal kogetust.

Selleks, et viiruse levikut pidurdada ning eriolukord edukalt lõpetada, tuleb teha teadlikke ja andmepõhiseid otsuseid kõiki ühiskonnagruppe arvestades. Eriolukorras või mitte, avalik ruum peab olema meile kõigile ligipääsetav ja sõbralik ning soodustama näiteks füüsiliselt aktiivset eluviisi ja keskkonda säästvaid transpordivõimalusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles