Aja auk: Meil ei ole teile ühtegi uudist

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Nädalakirja Radio Times päis 25. detsembrist 1931, kuhu on trükitud ka BBC moto «Nation shall speak peace unto Nation».
Nädalakirja Radio Times päis 25. detsembrist 1931, kuhu on trükitud ka BBC moto «Nation shall speak peace unto Nation». Foto: Wikipedia

Aprill on julmim kuu, kirjutas T. S. Eliot oma kuulsa luuletuse «Ahermaa» veel kuulsamas avareas. Aprill on tõepoolest julmim kuu, sest 18. aprillil 1930 läks BBC õhtune uudistesaade eetrisse sõnumiga, et neil pole uudiseid.

Uudistelugeja tuli kohale, pani smokingi selga, vaatas paberi üle, kust pidi lugema, kuid see paber oli tühi. Reuters, Press Association, The Central News, Exchange Telegraph Company – kelle uudisteliinid BBC uudistetuppa kokku jooksid – polnud sel päeval edastanud ühtegi arvestatavat uudist.

Tagantjärele tark olles, siis üht-teist ju oli: Rumeenias põles näiteks puukirik; või et India mässulised Surya Seni juhtimisel olid rünnanud Bengali provintsis asuvat inglise kolonialistide relvaladu ja selle põlema pannud, mille tagajärjel kuulutati provintsis välja eriolukord. Viimase osas ei osutunud kohalejõudmine küll võimalikuks, sest mässulised olevat hävitanud ka vastavad kommunikatsioonid, millega uudis oleks saanud levida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles