Küprose imaam äratab ellu lõhenenud saare lõunakalda islamipärandit

Campbell MacDiarmid
, AFP ajakirjanik
Copy
Küprose imaam Shakir Alemdar saare kaguosas Larnaka lähistel asuva Hala Sultan Tekke mošee ees. Mees soovib, et muuseumiks muudetud paigast saaks taas tegus pühakoda, nagu ka sadakonnast ülejäänud saare lõunaosa mošeest.
Küprose imaam Shakir Alemdar saare kaguosas Larnaka lähistel asuva Hala Sultan Tekke mošee ees. Mees soovib, et muuseumiks muudetud paigast saaks taas tegus pühakoda, nagu ka sadakonnast ülejäänud saare lõunaosa mošeest. Foto: Christina Assi/AFP/Scanpix

Nagu lähedalasuval soolajärvel talvituvad roosad flamingod, on ka suurem osa Küprose kaguosas asuvas Hala Sultan Tekke mošees jumalasõna kuulavaid inimesi saabunud kaugelt. See, et nad selles pühapaigas üldse palvetada saavad, on suuresti küproslasest imaami Shakir Alemdari teene, kes on võtnud oma südameasjaks lõhenenud saare islami pühapaikade taaselustamise.

Hala Sultan Tekke on riigi antiikvarade ministeeriumi käes, mis imaami sõnul on vastuolus Euroopa Liidu seadustega tagatud usuvabaduse põhimõtetega. Mošee on avatud iga päev vaid kaheks palvuseks viiest, erand kehtib ainult püha kuu ramadaani ajal, mil jumalakoda lubatakse lahti hoida ka öösel. Shakir Alemdar peab bürokraatialahingut ka saare teiste mošeede pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles