21. sajandi Rockefellerid

Copy
Bill ja Melinda Gatesi fond.
Bill ja Melinda Gatesi fond. Foto: Artur Kuus

Veel kaks aastakümmet tagasi oli Microsofti asutaja William Henry Gates III tuntud kui halastamatu hiidkapitalist, kes pigistas oma konkurendid turult röövellike meetoditega välja. Ebaseadusliku monopoli omanikuks pidas nii teda meedia kui ka kohus oma 2000. aasta otsuses. Paljud tarkvaragigandi töötajad mäletavad Bill Gatesi tigeda ja alluvaid stressi viimse piirini viiva ülemusena.

Kui Gates kohtuotsusega umbes samal ajal koos abikaasa Melindaga heategevusfondi asutas, pidasid paljud seda eeskätt mainekujunduslikuks sammuks. Paralleele võib tuua teise USA kunagise esirikkuriga: ka Standard Oili asutaja John D. Rockefelleri äri kuulutati 1911. aastal monopoliks. Erinevalt Microsoftist suutsid USA võimud tema ettevõtte tükeldada. Ka Rockefellerist sai suure omanimelise heategevusorganisatsiooni juht.

Kui Gatesil mainekujunduslik eesmärk oli, siis on see nüüdseks igal juhul saavutatud. Kaasade rajatud Bill & Melinda Gates Foundation on praegu üks maailma suurimaid heategevusorganisatsioone, millel on vara peaaegu 47 miljardit dollarit. Fond on täitnud maailma tervishoiu arendamises asendamatut rolli. Bill ja Melinda Gatesi suur toetus Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) on andnud paarile suure sõnaõiguse teemade tõstatamisel ja prioriteetide sättimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles