Anneli Kaasa: kultuur ja viirus (1)

Anneli Kaasa
, Tartu Ülikooli majandusteaduslike sotsiaal- ja kultuuriuuringute professor
Copy
Individualistlikes kultuurides on raske piirata liikumisvabadust. Pildil meeleavaldus viirusest tingitud liikumispiirangute vastu San Diegos Californias 18. aprillil 2020.
Individualistlikes kultuurides on raske piirata liikumisvabadust. Pildil meeleavaldus viirusest tingitud liikumispiirangute vastu San Diegos Californias 18. aprillil 2020. Foto: ARIANA DREHSLER/AFP

Kuidas eri paigus Covid-19 levikuga toime tullakse, sõltub suuresti kohalikust kultuuritaustast, väärtustest ja hoiakutest, kirjutab Tartu Ülikooli majandusteaduslike sotsiaal- ja kultuuriuuringute professor Anneli Kaasa.

Covid-19 levikul ja selle tõkestamisel on väga suur roll inimeste käitumisel: kui palju nad liiguvad ringi ja kohtuvad üksteisega, kas nad pesevad käsi ja kannavad kaitsemaske, kuivõrd nad alluvad valitsuse antud soovitustele või täidavad kehtestatud reegleid jne. Mis määrab inimese käitumise? Väga üldistatult võib öelda, et ühelt poolt tema iseloom ja teiselt poolt teda ümbritsev keskkond. Just ümbritseva kultuurikeskkonna mõju on see, mis aitab selgitada erinevusi riikide ja piirkondade vahel.

Kultuuri võib lahti seletada kui väärtuste, tõekspidamiste ja hoiakute mustri, mis eristab ühte gruppi teisest, olgu selleks siis riik, piirkond, rahvus vms. Kultuuri on kujundanud muuhulgas kohalik looduskeskkond, kliima, keel, riigipiirid, religioon, poliitilised ideoloogiad jne. Olles välja kujunenud sajandite jooksul, on kultuur küllaltki püsiv: kampaaniatega seda ei muuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles