PiS püüab hoida Dudat võimul kõigi vahenditega

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Koroonaviiruse pandeemia tõttu pole Poolas presidendivalimiste eel saanud juba tükk aega kampaaniaüritusi korraldada. Märtsi alguses käis president Andrzej Duda oma noorte toetajate rõõmuks siiski riigi lõunaosas Nysas.
Koroonaviiruse pandeemia tõttu pole Poolas presidendivalimiste eel saanud juba tükk aega kampaaniaüritusi korraldada. Märtsi alguses käis president Andrzej Duda oma noorte toetajate rõõmuks siiski riigi lõunaosas Nysas. Foto: Mateusz Slodkowski/zumapress.com/Scanpix

Kuigi Poola presidendivalimisteni on jäänud kõigest kolm nädalat, pole endiselt selge, kas need ikkagi toimuvad või mitte: võimupartei Õigus ja Õiglus (PiS) surus üle-eelmisel nädalal seimis läbi valimiste korraldamise posti teel, kuid senat pole seda heaks kiitnud, misjärel esitas valitsuskoalitsioon ka taotluse konstitutsiooni muuta, et pikendada president Andrzej Duda ametiaega.

Opositsiooni silmis on olukorrale ainult üks lahendus: kuulutada Poolas välja eriolukord, sest see on ainus viis, kuidas valimisi edasi lükata ilma põhiseadust muutmata. Ometi on just eriolukorra väljakuulutamine samm, mida PiS ja seda toetavad jõud pole valmis astuma.

«Kogu maailm teeb seda, ainult Poola, ainult [PiSi esimees Jarosław] Kaczyński ja tema inimesed tahavad korraldada valimisi jõuga, et võimust iga hinna eest kinni hoida,» kurjustas eriolukorra mitte välja kuulutamise üle suurima opositsioonipartei Kodanike Platvorm (PO) esimees Borys Budka intervjuus TVN24-le pärast seda, kui parlamendi alamkoda toetas presidendivalimiste korraldamist 10. mail postihääletusega.

Poola endine peaminister, PO kaasasutaja ja Euroopa Ülemkogu eelmine eesistuja Donald Tusk oli valitsuse aadressil veelgi teravam. «Ainult hullumeelne või kriminaal teeks praegu ettepaneku pidada valimisi,» ütles ta Gazeta Wyborczale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles