Kas viirus annab alla? Optimismi pidurdab noorte haigestumise püsimine (15)

Copy
Valdkonniti avamise puhul tasuks kaaluda esimeses järjekorras teenusmajanduse kui enim kannatada saanud sektori taastamist. Pildil kino elektrostaatiline desinfitseerimine.
Valdkonniti avamise puhul tasuks kaaluda esimeses järjekorras teenusmajanduse kui enim kannatada saanud sektori taastamist. Pildil kino elektrostaatiline desinfitseerimine. Foto: Madis Veltman

Valitsus leppis eelmise nädala algul kokku mõõdikud, mida jälgides hakatakse otsustama eriolukorra piirangute võimalike leevenduste üle. Seitse mõõdikut käidi välja, aga vähemalt avalikult ei ole selgitatud, missugused on konkreetsed arvud, mille saavutamisel algab piirangute leevendamine. Postimees teeb ülevaate olukorrast.

Eriolukorra teadusnõukogu nõustav Tartu Ülikooli matemaatikute grupp eesotsas Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professori Krista Fischeri (pildil) ning Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi vanemteaduri Mario Kadastikuga on kriisi algusest peale vabatahtlikuna tegelenud epideemia modelleerimisega. Nemad kasutavad modelleerimiselt haiglaravil olijate, juhitaval hingamisel olijate ja surmajuhtumite arvu. Haiglaravi saajate ja juhitaval hingamisel olevate patsientide arv on ka valitsuse mõõdikute seas.

Värskeimat prognoosi jagatakse avalikkusega eeldatavasti täna, aga ka eelmise nädala prognoosi stsenaariume vaadates on näha, et Eestis liigub epideemia pigem optimistliku stsenaariumi järgi. Ainult surmade arvu vaadates hakkab silma pigem keskmise stsenaariumi järgi liikuv joon.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles