Selgus Georg Otsa mälestusmärgi ideekonkursi võitja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Võistlustöö «Muusa»
Võistlustöö «Muusa» Foto: Tallinna linnavalitsus

Georg Otsa mälestusmärgi ideekonkursi võitis võistlustöö «Muusa», mille autorid on skulptorid Ilme ja Riho Kuld, maastikuarhitekt Kristofer Soop (mimikri stuudio OÜ) ja arhitekt Ott Alver (Arhitekt Must OÜ).

Tallinna linn premeerib võidutöö ideekavandit 10 000 euroga. Žürii esimehe, Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul paistis «Muusa» silma nii linnaruumiliste kvaliteetide kui ka klassikalise lähenemise poolest. «Teose kunstiline kujutusviis on mitmetahuline: Otsa portreed on kombineeritud dünaamiliste abstraktsete vormidega. Linnaruumiliselt tekib Estonia teatri- ja kontserdimaja ette terrassilaadne «omaruum»: viibimis- ja peatumiskoht, mis ei vähenda rahvusooperi hoone mõjusust, vaid pigem toob seda esile,» selgitas Belobrovtsev.

Mälestusmärgi nõudlik asukoht, mida defineerib Estonia teatri- ja kontserdimaja juugendklassitsistlik arhitektuur ühelt poolt ning tihe ja aktiivne tänavaruum teiselt poolt, osutus võistlejatele tõeliseks väljakutseks, muutes sobiva lahenduse leidmise keeruliseks, leidis žürii. Seetõttu otsustas žürii, et hindamisele esitatud 11 töö hulgas ei leidu teise ega kolmanda preemia väärilist kavandit.

Ostupreemia (1000 eurot) vääriliseks tunnistati võistlustöö «Bariton», mille autorid on skulptor Vergo Vernik ja arhitektid Toivo Tammik ja Andres Mägi (OÜ AB Ansambel) ning «Paralleelmaailmad», mille autorid on Hillar Viks, skulptor Seaküla Simson ja arhitektid Reet Valk ja Urve Konts (OÜ R. Valk Arhitektuuribüroo). Žürii otsus oli üksmeelne.

Georg Ots on armastatumaid ja hinnatumaid lauljaid Eestis, artist, kelle looming pole kaotanud mõju ka tänapäeval. «On oluline, et töö ideekavandiga jätkuks, et autorid tabaksid suurema sarnasuse Otsa kui isikuga, kaaluda võiks ka kunstilisi võimalusi skulptuur rohkem tänasesse päeva tuua,» ütles Belobrovtsev.

Žürii töös osalesid lisaks abilinnapeale rahvusooperi Estonia peadirektor Aivar Mäe, linnaplaneerimise ameti juht Ignar Fjuk, keskkonna- ja kommunaalameti juht Ain Valdmann, arhitekt Mihkel Tüür, skulptorid Kirke Kangro ja Edith Karlson ning Estonia Seltsi juhataja Mart Mikk.

Riigis kehtestatud eriolukorra tõttu võitjate autasustamiseks avalikku üritust ei korraldata. Virtuaalse näitusega võistlustöödest saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles